Bierkoning op het platteland

Een levende bierencyclopedie

Bedrijf

Microbrouwerij Den Triest

Product

Bieren met gisting op de fles

1986 werd in België het jaar van het bier gevierd. Het jaar voordien kreeg Marc een aanbieding van brouwerij ’t Steedje in Oudenburg om te beginnen brouwen. Hij volgde een opleiding in de brouwerijschool in Anderlecht en een specialisatiejaar in Gent als brouwingenieur. Al deze kennis zwierde hij in een brouwsel van eigenzinnigheid en dat bracht hem in 2009 in Kapelle-op-den-Bos waar hij een hoeve kocht en deze ombouwde tot een microbrouwerij. “Ondertussen ben ik een levende bierencyclopedie geworden,” lacht Marc.

 

In een vorig leven was Marc Struyf chef belichtingstechnieken in theatergezelschappen en voor TV-studioproducties van de commerciële Vlaamse televisie. Zo kwam hij in contact met decorateliers en viel zijn oog op allerlei emailborden en glazen platen met reclame voor brouwerijen en bieren. In ruil voor het bruikleen van belichtingslampen kreeg hij reclameborden terug. Vandaag heeft hij een verzameling van ruim 500 verschillende borden met zeldzaamheden uit de jaren 30 en 40. Zijn liefde voor bieren was geboren.

“In de jaren 80 waren er slechts 98 brouwers in België en daar ging ik drie keer per jaar langs om hun bieretiketten op te vragen. Voor ik het wist was ik een verzamelaar geworden. Maar op deze manier leerde ik de Belgische bierbrouwerswereld kennen.”

“Bij de tweede hoptoevoeging is het belangrijk om de juiste verhouding van de verschillende aromahopsoorten te bepalen. In deze fase onderscheidt een bierbrouwer zich van de anderen”

“In het begin ging ik op zoek naar Amerikaanse hopsoorten zoals Cascade en Centennial. Ik liet deze in pelletvorm overkomen vanuit de VS en experimenteerde ermee. Het waren hopsoorten die je toen moest invoeren, want hier konden die toen niet gedijen omwille van ons koud en nat klimaat. Sinds 2012 plant ik zelf hop aan op een veld van 200 are gelegen naast de brouwerij. Ik ben begonnen met Target, een Belgische hopsoort, maar recent heb ik ook de Amerikaanse variëteiten aangeplant. Het warmer klimaat van de afgelopen jaren in België laat die teelt nu ook toe.”

Midden september is het oogstmoment van de hop. Marc rijdt op en neer met de tractor van het veld naar de brouwerij. Knipt de 6 meter hoge hopranken met een even lange hegschaar af en levert de ranken op de binnenplaats van de brouwerij. Elk jaar zakken er vrijwilligers af naar de brouwerij. Daar plukken zij de hopbellen van de hopranken in het gezelschap van een fris getapt Blonde Triest. Tijdens de pluk zorgt Marc voor verbaal entertainment, een gave van uit zijn showbizzperiode.

“Bier proeven doe je met je tong: eerst proef je de bitterheid vooraan op de tong, nadien het florale of de zuren achteraan. De gelaagdheid van het smaakpalet zegt veel over de kwaliteit van het bier”

“Mijn eigen oogst bestaat voornamelijk uit aromahopsoorten om mijn Greenhop, een blond bier van 6% met verse hopbellen, te brouwen. Onze granen koop ik bij mouterij Dingemans in Stabroek. Tijdens het koken wordt de eerste hop toegevoegd, een bitterhop; deze dient voor de bitterheid in het bier. Op het einde van het kookproces voegen we de aromahop toe. Dat kan met gedroogde hop of zoals nu voor de Greenhop met verse hopbellen. Deze tweede hoptoevoeging dient om het aroma in het bier te brengen. In deze fase zit de finesse van het bier maken. Bij de tweede hoptoevoeging is het belangrijk om de juiste verhouding van de verschillende aromahopsoorten te bepalen. In deze tweede fase onderscheidt een bierbrouwer zich van de anderen,” laat Marc weten met een vette knipoog. 

 

Bier proeven doe je met je tong. Bij een eerste slok proef je vooraan aan de onderkant van de tong de bitterheid, nadien dieper in het gehemelte, achteraan de tong proef je de aroma’s waarvoor het bier moet staan: floraal, zuur. Dit noemen ze de afdronk en samen met de bitterheid zegt dit veel over de gelaagdheid van het smaakpalet van het bier. Net zoals bij wijn.

Microbrouwerij Den Triest brouwt vaak bier op bestelling. Zo kan een bedrijf zijn eigen bier laten maken met een eigen etiket en een eigen naam. Marc brouwt onder andere ‘de Neus’ een Tripel naar eigen recept op aanvraag van de gemeente Kapelle-op-den-Bos en het gemeenschapscentrum De Oude Pastorie. De beperkte eigen productie, waaronder de Bruut’n Triest (een champagnebier), Triest IPA, Triest Kriek en Blonde Triest, enkel in 75cl-flessen verkrijgbaar, zijn altijd snel uitverkocht.

Alle bieren van Den Triest zijn bieren met hergisting op de fles. Deze tweede gisting vormt het koolzuur dat nodig is om een frisse, vaste schuimkraag te bekomen.

Wil je weten hoe je steeds een vaste schuimkraag op je glas bier bekomt?

En wil je weten welke bierpairings Marc aanraadt?