Franse blondines geboren in Lokeren

Lekker vlees van gelukkige koeien

Bedrijf

Biohoeve en hoeveslagerij De Vierklaver

Product

Biovlees en -charcuterie van Blondes d’Aquitaine-runderen

Ligging

Hemelseschoot 17A
9160 Lokeren

Pieter en Annelies met hun 3 kinderen Briek, Hazel en Lente...en een blonde koe.

Op en rond de hoeve De Vierklaver in Lokeren staan tussen de 60 en 70 runderen, alle hier gekweekt en opgegroeid. (Alleen de dekstier wordt van elders gehaald, om te voorkomen dat hij zijn eigen dochters zou bevruchten.)

Zou er een betere plek bestaan om blonde runderen op natuurlijke wijze te kweken dan in de Hemelseschoot? Dat dachten Pieter Van Poucke en Annelies Marchand die in de jaren 1980 de boerderij overnamen van Pieters vader. Annelies, die van opleiding tolk was, werd boerin en is met veel energie en plezier dagelijks te vinden in de stallen. Pieter trok naar de slagersschool en leerde het vlees versnijden voor de hoevewinkel.

“Blondes d’Aquitaine zijn sterk, ze hebben meer weerstand en zijn zelden ziek”

Pieters grootvader begon als kweker van fruitbomen, schakelde over op blauwwitte runderen, en in 1983 besloot hij te kruisen met een blonde stier. Toen de volgende generatie de boerderij overnam kozen ze voluit voor de Blondes d’Aquitaine. “Het is een vrij jong ras” vertelt Annelies, “de koeien leveren erg lekker vlees, maar vooral, ze worden niet ‘opgepompt’. De kalveren worden op natuurlijke wijze geboren. Wij wilden geen kunstmatige inseminatie en geen keizersnee. Zie, daar staat er eentje, het is slank maar stond al direct op zijn pootjes. Geleidelijk worden ze zwaarder, met natuurlijk voeder, zonder antibiotica.”

“Die beesten hebben goed geleefd, en dat proef je”

De blonde koeien zien er vriendelijk uit, “maar daar kun je je lelijk aan mispakken,” lacht Annelies. “Kom maar niet te dicht als er een haar kalf gaat verdedigen. Het aanvallend gedrag is de aard van de soort, en dat heeft ook zijn voordelen. De runderen zijn sterk, ze hebben meer weerstand en zijn zelden ziek.” Om ongelukken te vermijden hebben ze de stallen zo gemaakt, dat je er niet in moet gaan als het niet echt nodig is. Om ze schoon te maken, volstaat het een hek te verplaatsen en de dieren lopen er vanzelf in.

Bij De Vierklaver krijgen koeien en stieren de tijd om te groeien. De koeien worden geslacht als ze 8 à 10 jaar oud zijn, en meerdere keren gekalfd hebben. “Die beesten hebben geleefd, en dat proef je. Het vlees heeft veel smaak, een fijne vezel en is mooi dooraderd met vet.” Sinds 2016 is de boerderij volledig biologisch, de dieren grazen in natuurgebied (met dank aan Natuurpunt en de vzw Durme), waar geen sproeistoffen of kunstmest worden gebruikt. Van zodra het weer het toelaat, gaan de runderen naar de weide en op die manier zijn ze bijna het hele jaar door buiten. “We zien bij onze koeien ook een betere tussenkalftijd dan elders. We gaan mee met de seizoenen, en laten de stier er ongeveer drie maanden bij, van eind april tot juni. Er zijn weinig koeien die niet drachtig worden.”

Wat als een stiertje wordt geboren? “Vroeger verkochten we die jong, als kalfsvlees. Nu blijven ze vier jaar bij ons. Enkele dagen na de geboorte worden ze kort in slaap gedaan en de zaadleiders afgeknepen. Zo ontwikkelen ze geen teelballen en kunnen ze dus niet dekken, maar ze hebben ook niet zo’n drift en zijn dus niet gevaarlijk voor de kalfjes.” Van dan af zijn het ossen, met dezelfde vetontwikkeling als de koeien en smakelijk vlees. “Ze worden gemakkelijk 600 à 700 kilo, zo’n 200 kilo zwaarder dan de koeien, dat zijn nogal buffels hoor!” lacht Annelies. “Je zou kunnen zeggen dat we ze twee jaar voor niks houden – een koe kan dan immers al twee keer kalveren – maar dat wordt gecompenseerd doordat ze meer vlees aanmaken.”

Wil je weten hoe je een perfect gebakken stuk vlees van Blondes d’Aquitaine moet maken?