Hemelse Mede

honingdrank heruitgevonden

Bedrijf

Baron Honey mead

Product

Aperitiefdrank op basis van gefermenteerde honing

Joris Decoene gaat honingmede terug hip maken

Joris werkt in de contractbrouwerij van een studiegenoot waar hij zijn medeproductie heeft opgestart. Met lokale honing van de imker uit zijn dorp maakt hij appelmede. Uit Polen laat hij boekweithoning komen voor zijn boekweitmede die gekenmerkt wordt door de aardse smaak van dit pseudo-graantje. “In het noorden van Polen liggen uitgestrekte velden vol bloeiende boekweit. De bijen die van deze bloesems drinken produceren een honing die heel diep en krachtig van smaak is.”

Het was door zijn Poolse schoonvader dat Joris Decoene, een Belgische ingenieur mede begon te brouwen. Mede is de honingdrank met een roemrijk verleden. Het was de nectar van de oude Grieken, het vergezelde farao’s op hun trip naar het hiernamaals in het oude Egypte, het werd beschreven in oude hindoegeschriften in India en wordt tot op de dag van vandaag gedronken, zowel op traditionele wijze zoals in Centraal-Afrika of Polen, maar ook op hippe revivalwijze zoals in Amerika. Mede heeft – en zal waarschijnlijk – altijd tot de verbeelding spreken.

De bloesems van bloeiende boekweit zorgen voor een aardse honingsmaak

Zuivere honing van boekweitbloesems
Water, honing en gist zijn de enige ingrediënten nodig om mede te maken

Het proces van mede maken is relatief eenvoudig. De rauwe honing wordt gemengd met water en daarna wordt gist toegevoegd. Tijdens de fermentatie worden de suikers uit de honing omgezet in alcohol. In mede proef je nog steeds de bloemige aroma’s van de honing, maar niet langer het suikerig zoete ervan. Na de eerste fermentatie waarbij het alcoholpercentage klimt tot 14 procent blijft het sediment achter in het vat en wordt de vloeistof overgeheveld voor een tweede fermentatie. Het is tijdens deze rijping dat de mede zijn verfijnde smaak krijgt. Joris kiest ervoor om de honingwijn minstens één jaar te laten rijpen. Dit jaar brengt hij ook een lading mede op de markt die gerijpt heeft op houten sherryvaten, zodat de drank subtiele hinten van hout zal krijgen.

Het alcoholgehalte stijgt tot 14 procent
Het nec plus ultra van de mede: gerijpt op sherryvaten
1 jaar rusten geeft een intense smaak aan de mede
Klaar voor gebruik om frisse cocktails te maken

De honingwijn wordt minstens voor één jaar gerijpt. Liefst op houten sherryvaten, zodat de drank subtiele hinten van hout meekrijgt

Hoewel mede bij ons amper gekend is – en voor wie het wel kent een uitgesproken oubollig karakter heeft – ging Joris de uitdaging aan om zijn drank in de markt te zetten als een fris, eigentijds aperitief- of digestiefdrankje. Met de strakke fles met zijn speelse etiket trok Joris naar restaurants en cocktailbars om mede op de kaart te zetten. Zijn ultieme droom is een eigen medebrouwerij met een bar waar je verschillende soorten mede kunt proeven. “In Amerika zijn zulke meaderies enorm populair. Je kunt het vergelijken met een craftbeerbar, waar je naast de brouwerij meteen de brouwsels kunt proeven.”

Wil je een lekker recept met de mede bereiden?

Assortiment van mooie smaken