Mysterieuze kruidendrank

Een natuurlijk maar ingenieus stoomdistillaat

Bedrijf

Bôtan Drinks

Product

Niet alcoholisch plant-gebaseerde drank

Ina studeerde handelswetenschappen in KUL en behaalde een master internationaal ondernemen. Met deze kennis op zak zou je haar als accountant verwachten in een bedrijf maar ze koos voor een ambachtelijk beroep.

“Vanuit een passie voor eten en drinken en tijdens veel restaurantbezoeken botste ik op een gemis van een gastronomisch niet-alcoholische drank. Ik drink geen alcohol en om steeds appelsap of water bij een maaltijd te bestellen is ook maar saai.” 

Licht in shock na het lezen van het etiket van een fles non-alcoholisch aperitief – de drank bleek een waslijst aan bewaarmiddelen en chemische aroma’s te bevatten – besloten Ina Averhals en Wim Maes het anders aan te pakken. Ze ontwikkelden Bôtan, een non-alcoholische spirit gedistilleerd uit seizoenskruiden en bloemen.

Wim Maes, culinair herborist en kruidenkweker bij Cook & Herb, is een absolute autoriteit als het op kruiden aankomt en levert onbekende kruiden aan befaamde chefs in het hele land.

“In één fles Bôtan zitten wel 350 gram verse kruiden”

“Non-alcoholische spirits worden in de markt geplaatst als een gezond alternatief ”, vertelt Ina ons. “Met Bôtan willen we dit écht waarmaken: een puur kruidendestillaat zonder enige additieven. We volgen de seizoenen, ontwikkelen een kruidenmengeling, distilleren de vers geoogste kruiden en bottelen de heldere vloeistof. In één fles zitten wel 350 gram verse kruiden.” Alcohol is hét bewaarmiddel bij uitstek. Bij een non-alcoholische spirit is het dan ook de uitdaging om een fles lang te kunnen bewaren zonder extra toevoegingen. “Na 2,5 jaar onderzoek kennen we de formule voor een intense blend, met lange houdbaarheid.” 

“Het doel is om mensen die kiezen voor een non-alcoholisch drankje een even complexe smaakervaring te bieden als een alcoholische tegenhanger”

Zo geeft de mengeling Pine Haze een gelaagde krachtige dronk door aromatische den, frisse toetsen van citrus en venkelbloemen. Deze blend is perfect om in cocktails de rol van een kruidige gin op te nemen. Bôtan richt zich momenteel vooral op gastronomische restaurants waar de spirit als aperitief op de kaart staat naast een kundig gemaakte cocktail of een glas topchampagne.

“De uitdaging is om iets wat geen alcohol bevat gevoelsmatig op hetzelfde niveau te krijgen als een premium gin of andere alcoholische spirit”, vertelt Ina. “Mensen betalen met plezier 40 € voor een fles alcohol, maar als het om een kruidendestillaat gaat moeten de geesten nog wat groeien. Nochtans is de wijze waarop wij produceren – mede door de topkwaliteit van onze grondstof – kostelijker dan de meeste alcoholische spirits. Ons verhaal vertellen is een goede manier om klanten te laten begrijpen dat Bôtan een kostbaar goedje is.”

Wil je een mocktail proberen met een kruidendrank van Ina en Wim?