Slow granola

Gedurfd ambachtelijk

Bedrijf

Lily’s Granola

Product

Granola

Ligging

BeHere
Dieudonné Lefèvrestraat 4
1020 Brussel (Laken)

Liliana Bordeianu neemt alle tijd om haar grondstoffen te kiezen. Ze doet hetzelfde voor het productieproces.

Liliana is afkomstig uit Roemenië en heeft, om meer zin aan haar leven te geven, haar carrière over een andere boeg gegooid. Een pad dat zovele nieuwe ambachtslui volgen.

Haar plan was om aan de hand van originele recepten het imago van het ontbijt op te krikken, en daarbij de voorkeur te geven aan lokale producten. De veertigjarige Liliana Bordeianu schrikt er niet voor terug om gedurfde combinaties te maken en sublimeert op die manier met Lily’s Granola een courant ontbijtproduct.

‘In de supermarkt tref je granola in zijn slechtste gedaante’

Als jonge vrouw studeerde ze internationale betrekkingen en specialiseerde ze zich in marketing. In 2002 arriveerde ze in Brussel en bekleedde ze verscheidene functies in marketing en communicatie bij de Europese hoofdkantoren van internationale bedrijven. Ze ondervond echter problemen met haar spijsvertering en zag zich daarom na vijftien jaar genoodzaakt om het bedrijfsleven te verlaten.

‘Ik heb havermout met hoge verteerbaarheid gekozen’

“Mijn geluk was dat ik in het land waar ik tot mijn 22ste woonde, als kind de zomervakanties doorbracht op de boerderij van mijn grootouders. Ik heb er prachtige jeugdherinneringen aan overgehouden: kippen voeren, koeien melken en helpen bij het bereiden van yoghurt en kaas, in abrikozenbomen klimmen om de sappigste vruchten te plukken, druiven plukken in de herfst om wijn te maken, bonen oogsten, maïs… Het toppunt was voor mij het seizoen van de watermeloenen, ik heb er later nooit meer zulke lekkere geproefd.” Ze betreurt dat velen van ons helaas de connectie met ‘het echte eten’ zijn verloren wat haar 180°-bocht moet verklaren.

Ze droomde van een restaurant waar producenten, consumenten en voedingsspecialisten elkaar kunnen ontmoeten om informatie uit te wisselen, iets wat nu hard ontbreekt, maar ze moest haar ambities herzien. In plaats daarvan mikt ze nu op granola, een product met hoge voedingskwaliteit dat meestal door de massadistributie wordt gekaapt.

 

“In supermarkten krijg je het mengsel van granen en zaden het vaakst te zien in zijn slechtste gedaante: suikers bij de vleet, additieven, ongewenste ingrediënten … Terwijl het in werkelijkheid een product is dat veel voedingswaarde heeft”, analyseert zij. Daarom zal Liliana haar melanges voorstellen in een ‘langzame’ versie die steunt op duurzaamheid, ecologie en aankoop bij onberispelijke leveranciers.

 

Eén ingrediënt, dat centraal staat in de bereidingen, spreekt boekdelen: haver. Het graan is afkomstig van een Franse boer, Alain Roger, wiens boerderij zich bevindt in Jully-la-Maine, in de Bourgogne. Hij maakte naam met zijn toewijding aan biologische landbouw en zijn voorkeur voor oude variëteiten. “Ik heb voor deze haver gekozen na meerdere testen en hij is voor mij de beste”, verduidelijkt ze. “Hij heeft een uitgesproken smaak, een lichte bitterheid en door zijn rauwe karakter is hij ook goed verteerbaar.”

Niet alleen de haver is opmerkelijk. Haar boerenkool bestelt ze online bij De Groentelaar in Pepingen, de hennep wordt geproduceerd bij Cannavie, in Namen. Haar chocolade? Die komt van Nao, een ambachtsman die op dezelfde plek als zij werkzaam is. De bierdraf komt van de uitstekende Brasserie de la Senne die een straat verder ligt.

Liliana neemt alle tijd neemt om haar grondstoffen te kiezen en het productieproces verloopt ook traag. Het beste voorbeeld zijn de sinaasappelschillen die ze voor haar granola gebruikt: die laat ze liefst een jaar macereren voor gebruik.

 

Niet alleen door de ongelooflijke zorg en de kwaliteit van de grondstoffen onderscheidt Lily’s Granola zich van andere gelijkaardige producten.
Opvallend is ook de inventiviteit van de recepten. Een speciale vermelding krijgt de zoute Veg’Granola, die boerenkool combineert met zoete aardappel. Maar er is ook de Zesty Granola op basis van pompoen en sinaasappelschil; de Choc’ met cacao en vijgen; de Exotic die inzet op kaneel en kokosschaafsel; Pure wordt gemaakt met veenbessen en bananen; evenals de Zen, die een ereplaats geeft aan quinoa en lavendelbloemen. Dat alles wordt geleverd in mooie herbruikbare aluminium verpakkingen.

Zin in een recept met de Choc’ Granola van Liliana?