Klassieke bieren met een twist
Hier drinkt den Brusseleir
De eerste officiële productie van de ‘heel erg kleine brouwerij’ dateert van 1 mei 2015. Ook de ambitie was bescheiden: een Brussels kwaliteitsbier maken voor de lokale markt.
Samuel Languy (31) en Denys Van Elewyck (31) kennen elkaar al sinds ze 12 jaar oud waren. Na twee jaar brouwen ‘en stoemelings’ – Brussels voor in ’t geheim, een uitdrukking waarvan ze hun embleem zullen maken – besloot het duo boven water te komen en zich in de Marollen te vestigen. Ze begonnen klein.
“Een pils ontwikkelen was voor ons een droom die uitkwam”
In 2017 schakelden ze een versnelling hoger. Ze schaften zich nieuwe apparatuur aan en namen hun intrek bij Greenbizz, een incubator voor duurzame projecten. De nieuwe ketels veranderden niets aan de lijn die ze voor zichzelf hadden uitgestippeld. “Wij zijn jonge conservatieven”, bekent Samuel Languy lachend. “Toen we begonnen, waren IPA’s een hype. Iedereen spoorde ons aan om er een te maken. In tegenstelling tot die rage hebben we een tripel uitgebracht. We houden van de basisprincipes van Belgisch bier, onze aanpak is traditioneel met een twist.”
“Wij zijn jonge conservatieven”
Vinden ze het bij ‘En Stoemelings’ leuk om tegendraads te werken? Je zou dat gaan denken, want in 2021 brengen ze JAWA, de fameuze IPA uit, precies op het moment dat dit type bier aan populariteit begint in te boeten.
“Los van de trends maken we er vooral een punt van om onze bieren toegankelijk te maken. De ultieme test is dat ze net zo goed mijn opa als iemand van 18 jaar kunnen plezieren,” voegt Van Elewyck toe.
Lange tijd waren de flessen van 75 cl de signatuur van de brouwerij. Voortaan focust ‘En Stoemelings’ op 33 cl-flessen, waarvoor de grafische studio Stoemp prachtige etiketten ontwerpt. Ook het speciaal ontworpen glas verdient een vermelding. Met zijn gouden randje verwijst het naar een populair classicisme.
Een belangrijk kenmerk van de brouwerij is de liefde voor Brussel. “Met een naam als ‘En Stoemelings’ kun je niet anders dan op de hoogte zijn van wat er in de hoofdstad gebeurt”, zegt Languy. “En dan gaat het niet zozeer om folklore, dan wel om een echte verbondenheid met deze stad. We spelen veel met lokale codes, ook al zijn de toespelingen niet altijd voor iedereen duidelijk. Zo zijn de kleuren van onze ‘Papy Vandepils’ dezelfde als die van Wiels, de legendarische Brusselse brouwerij.”
Wat het assortiment betreft, begon het allemaal met de ‘Curieuse Neus’, een dorstlessende tripel die slechts 7% alcohol bevat. “Dit is een makkelijker drinkbare ‘Westmalle’”, zegt Samuel. Daarnaast zijn er de vaste referenties, in chronologische volgorde: ‘Hoppy Madame’, een extra gehopt witbier; ‘Vogelpik’, een vlot drinkbaar bier, halverwege tussen blond en wit; ‘Noirolles’, een ‘porter’ met toetsen van cacao en fruit.
In de nieuwe brouwerij in Laken werden volgende referenties aan het gamma toegevoegd: ‘Tanteke’, een saison gebrouwen met verbena, oorspronkelijk gecreëerd voor de 400ste verjaardag van de Berg van Barmhartigheid; de ‘Papy Vandepils’, een pils met een keurige bitterheid; en de ‘Chike Mademoiselle’, een witbier met een moutige basis verrijkt met een vleugje jasmijn. Dit bier is overigens gecreëerd voor het Cabaret Mademoiselle, een plek gewijd aan transidentiteit.
“Een pils maken was voor ons een droom die werkelijkheid werd”, aldus Denys Van Elewyck. “We wilden dit bier de adelbrieven teruggeven die een echte technologische vooruitgang symboliseren. De uitdaging bestond erin de perfectie te bereiken zonder veel suiker toe te voegen, noch aan drinkbaarheid in te boeten. Het is erg ingewikkeld om een evenwichtig resultaat te bereiken dat én lekker is én onder de 5% alcohol blijft.”