Klassieke bieren met een twist

Hier drinkt den Brusseleir

Ingrediënten voor 4 personen:

Varkenswangetjes met Yodeleir

Bereiding:

Voor dit recept moet het vleesgerecht minimaal 2 uur van tevoren worden bereid, en hoe langer het suddert, hoe beter.

Dan, 45 minuten voor het wordt opgediend, kan het bijgerecht van aardappelen worden gemaakt en tot slot 10 minuten voordien, de groenten.

Neem een stevige kookpan, bijvoorbeeld van gietijzer, die de warmte lang kan vasthouden. Smelt de boter op laag vuur met een scheutje olijfolie zodat de boter niet verbrandt. Voeg de in blokjes gesneden gele uien toe.

Controleer de varkenswangetjes op ongewenste delen, zoals zenuwen, en schroei het vlees op hoog vuur in de gesmolten boter met de uien. Voeg een vleugje zwarte peper toe, laat kleuren.

Schep het vlees uit de pan van zodra het een mooie kleur en een korstje heeft. Bewaar zoveel mogelijk van de uien, voeg de bloem toe om een roux te vormen. Blus (altijd op hoog vuur), met de vleesbouillon en roer om een ​homogene saus te bekomen.

Voeg de mosterd, siroop, knoflook en peperkoek toe. Die laatste zal tijdens het sudderen uiteenvallen. Draai het vuur lager, leg de wangen voorzichtig in de saus en giet zoveel mogelijk sap van het bord in de pan. Voeg een hele fles bier toe.

Laat sudderen op het laagst mogelijke vuur, roer af en toe en voeg bier toe als de saus te dik dreigt te worden. Proef en breng op smaak met zout, peper of siroop. Het gerecht is klaar als de wangen bijna vanzelf uit elkaar vallen.

Neem voor het bijgerecht van aardappelen een redelijk grote schaal en giet er genoeg olie in om de wanden volledig te oliën. Snijd de krieltjes in de lengte doormidden, was ze en leg ze in de schaal.

Voeg teentjes van de twee bollen knoflook ongepeld toe, samen met een beetje grof zout en gemalen zwarte peper. Werk af met verse rozemarijn of tijm. Zet in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 minuten. Kook de aardappelen niet te lang, ze mogen niet uit elkaar vallen.

 

Schil de wortelen en laat er 2 à 3 cm groen aan zitten. Schil de rapen en snijd ze in 8. Stoom alles, met wat venkelzaadjes. Was de kruiden en hak ze heel fijn. Snijd de rode ui in dunne ringen en zet apart.

Als de groenten gaar zijn, schik je ze in een schaal. Voeg voor de presentatie de kruiden en de gehakte rode ui toe. Breng de drie warme gerechten op samen tafel of serveer ze op borden. Haal de twee flessen Yodeleir uit de koelkast, vergeet de kaarsen en de jazz niet.

Waar vind je En Stoemelings-bieren?

In de brouwerij: Dieudonné Lefèvrestraat 37, 1020 Brussel. De brouwerij is geopend van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur.