Brusselse ambachtelijke limonade

Geïnspireerd door Latijns-Amerika

Bedrijf

Atelier Cuarenta

Product

Ambachtelijke frisdranken

Ligging

Liefdadigheidstraat 7
1210 Brussel

Seppe gebruikt zijn keuken als laboratorium.

Terwijl hij met de bus Argentinië van noord naar zuid doorkruiste langs de beroemde Cuarenta-weg, kwam Seppe op het idee om de formule om te zetten naar onze breedtegraad. De pitch? “Een lokale, duurzame frisdrank als alternatief voor het economisch imperialisme van de grote internationale merken.”

Met zijn kleurige trui, haren rechtop in de wind en een kamerbrede glimlach straalt de dertiger Seppe Van Sever het toppunt van cool uit. Enthousiast vertelt hij over de geboorte van Atelier Cuarenta: “Ik heb vier maanden gereisd in Zuid-Amerika. Met mijn vriendin trok ik door Argentinië, Brazilië, Chili en Peru. Het viel me op dat je in deze landen op elke straathoek sappen, frisdranken en cocktails vindt, gemaakt met natuurlijke producten. Zo was er bijvoorbeeld de ‘cherimoya’ waarvan de smaak zowel mango, ananas als aardbei oproept.”

“Ik probeerde complexe mengsels van kruiden, maar het meest basale proces bleek het beste”

Terug in België gaf de eerste Covid-19 lockdown de jongeman uit Wezembeek-Oppem alle tijd om onderzoek te doen. “Ik zag dat gelijkaardige initiatieven bestonden in Londen, Parijs en Berlijn… maar niet in Brussel.” Deze vaststelling gaf hem de idee om een ‘micro-limonadebrouwerij’ in de puurste artisanale vorm op te zetten. Voor de link met de wereld van ambachtelijke bieren zorgde het gebruik van bruine flessen, wat courant is in de brouwwereld, maar zeldzaam bij koolzuurhoudende niet-alcoholische dranken.

 

“Ik heb dit drankje gemaakt om van te genieten op een terras, met vrienden”

Seppe gebruikte zijn keuken enkele weken als laboratorium. Al snel ontwikkelde hij een eenvoudig en werkzaam recept op basis van vier ingrediënten. “Ik probeerde complexe mengsels met veel kruiden, maar ontdekte dat het meest basale proces uiteindelijk het beste was. Het belangrijkste was om een ​goed evenwicht te vinden”, zegt de handelsingenieur, die ook voor een van de grootste energieleveranciers van het land werkt.

De juiste balans, dat kenmerkt zijn producten. Ze doorstaan de proeftest met vlag en wimpel. Het detail dat het plaatje compleet maakt? De mooie, kleurrijke labels, die verwijzen naar Latijns-Amerika, en ontworpen zijn door het grafisch bureau Wuce Brillis.

 

Gezien de eenvoud van het recept maakt Seppe Van Sever er een punt van om met echte ingrediënten te werken, dat wil zeggen vertrekkende van bijvoorbeeld een echte citroen en niet van kant-en-klaar geperst sap. Tot nu toe telt de reeks twee referenties: ‘BSL’ voor ‘Basil’ en ‘GNGR’ voor ‘Ginger’.

De basis van de frisdrank is steeds hetzelfde mengsel – licht bruisend water, biologische citroen van de vroegmarkt en fairtrade rietsuiker uit Costa Rica – waarvan de verhoudingen variëren naargelang de recepten. Voor de ‘BSL’-versie wordt basilicum toegevoegd, dat op het dak van de stadsboerderij BIGH aan de slachthuizen van Anderlecht groeit. De flessen ‘GNGR’ krijgen dan weer een boost met Chinese gember, minder gebruikelijk en vooral minder pittig dan die uit Peru.

Omdat de frisdranken van Seppe kleurstof noch bewaarmiddel bevatten, worden ze gepasteuriseerd (lees: verhit tot 85°C door een autoclaaf die ze stabiliseert en een langere houdbaarheid garandeert).

Wanneer we dit schrijven staat Atelier Cuarenta op het punt te verhuizen. “Dit is mijn laatste batch van 200 liter thuis”, zegt Seppe. “Ik ga me vestigen in een werkplaats op de site van Anderlecht Abattoirs, zowel dicht bij de plaats waar de pasteurisatie plaatsvindt als waar de basilicum groeit die ik gebruik. Ik zal ook niet ver zijn van Dioxyde de Gambettes, mijn partner die fietsbezorging in Brussel organiseert.

Seppe’s droom? “Ik heb dit drankje gemaakt om te genieten op het terras van een café. Een plezier met vrienden. Gezien de huidige situatie heb ik de horeca nog niet kunnen contacteren, maar ik hoop dat ook daar enthousiast zal worden gereageerd op mijn product.”

Noteer tot slot dat deze frisse dertiger al seizoensmaken aankondigt, zoals een nieuwe limonade op basis van rabarber. Nieuwsgierig hoe dat zal smaken.

 

Zin in een heerlijke cocktail met Atelier Cuarenta frisdrank?