Brabants kasteeldomein, Europese druiven

Een gedurfd wijnproject

Bedrijf

Wijnkasteel Vandeurzen

Product

Witte en rode wijnen

Ligging

Kerkdreef 1
3210 Linden

Bert Vandeurzen: " We willen niet per se veel, maar wel hoogstaande wijn maken.”

In 2013 kocht de familie rond de bekende technologie-ondernemer Urbain Vandeurzen het Wit Kasteel in Linden, een neoclassicistisch gebouw uit 1870, al gaan de wortels van het domein terug tot de 17de eeuw.

Dat er in België lekkere wijn gemaakt wordt, daar lijken de meeste mensen ondertussen van overtuigd. Maar in Linden, bij Leuven, legt de familie Vandeurzen de lat wel erg hoog. Op een domein van 11 hectaren bouwen ze aan een project dat niet alleen top-chardonnay en pinot noir oplevert, maar weten ze ook bijzondere resultaten te halen met druivenrassen die zij als enigen in België aangeplant hebben, zoals tempranillo en albariño: niet slecht voor een domein dat pas in 2014 begonnen is.

“Ons wijnverhaal is ontstaan als nevenproject na de aankoop van het kasteel”

“Zoals dat gaat, raakten we het met de eigenaar niet zo gemakkelijk eens over de prijs – het verschil tussen wat hij vroeg en wat wij wilden betalen bleef groot. Door ook de landbouwgrond tegenover het kasteel in de overeenkomst te betrekken, zijn we wél tot een akkoord gekomen.” En dus kreeg de familie plots het beheer over 11 hectaren akkers, idyllisch gelegen op een helling tussen de dorpskern en de bosrand. “Die mooie ligging maakte een oude droom bij mijn vader wakker”, zegt Bert Vandeurzen. “Hij koesterde het plan om ooit een wijngaard te beginnen, al had hij daarbij meer een domein in Spanje of Italië voor ogen.” Maar na bodemonderzoek bleek dat ook de hellingen rond het kasteel een geschikt terroir zouden opleveren. “Er zit ijzerzandsteen, klei en leem in de bodem. We wisten ook uit de geschiedenis van het kasteel dat er hier ooit wijn gemaakt was. En dus zijn we er helemaal voor gegaan.”

“Ons verhaal is nog lang niet klaar. We hebben nog veel ruimte en de ambitie om nog betere wijn te maken”

De familie heeft stevig in haar nieuwe wijndomein geïnvesteerd. Zo verrijkte ze de bodem met kalk en liet ze een indrukwekkende wijnmakerij in opvallende baksteen bouwen door de gerenommeerde architect John Eyers.

De familie trok de wijnmaker Daniël Medarts aan, een oudgediende uit de sector die zelf ook succes boekt met zijn eigen domein Kitsberg. De wijnmaker staat bekend voor zijn discipline in de wijngaard. Zo aarzelt hij niet om druiventrossen weg te snoeien om de kwaliteit van de druiven in de overgebleven trossen te verhogen. “Zo verlies je opbrengst, maar je wint wel aan intensiteit”, zegt Bert Vandeurzen. “Dat past helemaal bij onze visie: we willen niet per se veel, maar wel hoogstaande wijn maken.”

 

 

Dat het wijndomein als enige in België met de aanplant van tempranillo en albariño begonnen is, heeft vooral met persoonlijke voorkeur te maken. “Het zijn twee van de lievelingsdruiven van mijn vader. En door het bodem- en klimaatonderzoek wisten we ook dat de omstandigheden geschikt waren om met die druiven wijnen te maken zoals in het koelere noorden van Spanje.” De albariño, met zijn toetsen van groene appel en tropisch fruit, won in 2019 goud op de beste Belgische wijnverkiezing. De tempranillo – donker fruit, kruiden en licht gebrande toetsen – haalde in 2020 goud op de Wijnkeuring van de Lage Landen. Ook de grüner veltliner en de chardonnay van het domein vielen al in de prijzen.

” Op een perceel achter de wijnmakerij zijn zonet ranken met barbera-druiven aangeplant: “We zijn nieuwsgierig naar wat dat oplevert.”

Toch is het verhaal nog lang niet klaar, zegt Bert Vandeurzen. “We hebben nog maar 6,5 hectaren aangeplant, we hebben dus nog veel ruimte. Bovendien zitten we nog in een leerproces. Zo hebben we ervaring opgedaan met het rijpen op eiken vaten. We gebruiken zowel Amerikaanse als Franse eik. We beginnen steeds beter te begrijpen welke invloed het rijpingsvat uitoefent op de wijn.” Zo brengt het domein drie verschillende chardonnays op de markt: een wijn die volledig gerijpt is in inox tanks, een versie die opgevoed is met Amerikaanse eik en een cuvée die gelagerd is op Franse eik. “We hebben het gevoel dat die ervaring ons op termijn wijn oplevert die de concurrentie met het beste van Bourgogne aan kan.”

 

Wil je een lekker recept combineren met de wijnen van Kasteel Vandeurzen?