Notenboter in Brussel

De perfecte proteïneboost

Bedrijf

Buddy Buddy

Product

Notenboter

Ligging

Lakenweversstraat 10
1050 Brussel

Matt Samra (l) en Julien Gaucherot (r): twee handen op één buik.

Amper een jaar later zijn ze de keuken van hun café Buddy Buddy al ontgroeid. De potten pindakaas, amandelpasta met Himalayazout en de hazelnotenpasta met cacao zijn intussen zo populair dat je ze in meer dan 100 winkels in België en in de buurlanden kan oppikken.

Het begint allemaal via Tinder. Op die app vinden de Nieuw-Zeelandse Matt en de Brusselse Julien elkaar. Hun liefde voor elkaar én voor plantaardig eten zorgt ervoor dat ze samen gaan ondernemen. Een plantaardig café, of althans: dat dachten ze toch. Want de vele kleine potjes notenboter die ze thuis mixen als cadeautjes voor vrienden blijken zo’n hit dat ze ook deze opnemen in hun businessplan.

Pindanoten, hazelnoten en amandelnoten. “We gebruiken enkel noten van de hoogste kwaliteit die ontploffen van de smaak.”

Het geheim? De allerbeste noten. “Wij gebruiken voor onze chocoladehazelnootpasta hazelnoten uit Piëmont, die ontploffen van de smaak. De dozen met hazelnoten hier in ons atelier zijn     10 000 € waard”, lacht Matt. “Een pittig bedrag om voor te schieten voor een kleine onderneming”. Voor amandelen kiezen ze voor een biologische teelt uit Spanje. “Enkel de pinda’s importeren we van buiten Europa: de markt voor biologische pinda’s is enorm klein. We zijn nu rechtstreeks aan het onderhandelen met Griekse boeren of ze voor ons pindanoten willen telen zodat we al onze ingrediënten binnen Europa kunnen inkopen.”

“De smaak van de boters valt of staat met het correct roosteren en het snel malen van de noten. Zo blijven de gebrande aroma’s bewaard.”

De noten worden voor het malen vakkundig geroosterd: zo krijgen ze een diepe smaak. “Dit is een essentiële stap. Eens geroosterd moeten de noten zo snel mogelijk gemalen worden en in een potje gestopt worden zodat alle rijke, gebrande aroma’s bewaard blijven”, aldus Julien.

“Het is razendsnel gegaan”, geeft Matt toe. “We kwamen op het juiste moment: mensen zijn bezig met hun gezondheid en willen meer plantaardig eten, dan is zo’n notenboter een perfecte proteïneboost.”

Het café ligt verstopt in een rustige zijstraat van de Brusselse Louisalaan. In een trendy wit-rood interieur proef je gebak of koffie met de huisgemaakte notenboters. Zo mixen ze een espresso samen met havermelk, agave en een lepeltje pindakaas tot ‘The Buddy’: een verslavend lekker drankje.

“Vroeger had ik samen met een zakenpartner een café. Daar serveerden we onder andere spek met eieren”, vertelt Julien. “Omdat ik zelf plantaardig was beginnen eten, begon ik dat vreselijk moeilijk te vinden. Nu ben ik zo trots dat mijn zaak en mijn waarden 100% op één lijn staan.” “En dat met je lief als zakenpartner”, lacht Matt.

“We hebben sinds kort een nieuwe afspraak om onze work-life balance te bewaken: na 7u ’s avonds mogen we niet meer over Buddy Buddy praten. Héél moeilijk als je 24/7 met niets anders bezig bent.”

Zin een verslavend drankje met notenboter?