Echte confituur
Smeerbaar plezier
Voor ze het wisten, verbouwden ze hun kelder en maakten ze in de avonduren confituur. Na een jaar hadden ze al meer dan 3.500 potjes afgevuld. De stijgende interesse in lokale streekproducten zorgt ervoor dat ze nu al meer dan 40.000 potjes per jaar maken.
Ergens in een uithoek van de provincie Limburg, op een boogscheut van Tongeren en niet ver rijden van de Nederlandse grens, huist de Jambrouwerij. Maarten Simonis, de ‘jambrouwer’, heeft een achtergrond als chef. Hij werkte voor tal van bekende chefs zoals onder andere de gerenommeerde Paul Bocuse. Twaalf jaar geleden had een oudoom van zijn vrouw veel te veel fruit over. Maarten en zijn vrouw gingen ermee aan de slag en maakten hun eerste lading confituur. Dit viel in de smaak en er volgde een tweede en een derde en …
“We gebruiken bewust meer fruit en minder suiker. Wat betekent meer smaak”
Hun gamma telt nu om en bij de 21 smaken. Het seizoen begint met confituur van paardenbloem en eindigt met confituur van mispel, de laatste vrucht van het jaar. Hoewel de focus op confituren ligt, maken ze ook dressings en advocaat. Van de kelder verhuisden ze enige tijd geleden naar de huidige ruimte op een boerderij. Hier ‘brouwen’ ze confituur, maar bieden ze in hun winkel ook tal van andere streekproducten aan.
Het meeste fruit komt trouwens van lokale telers. Een deel wordt zelf geplukt. Het ‘brouwen’ gebeurt in vijf traditionele koperen ketels. In elke ketel kan er 8 kilo fruit en 4 kilo suiker. “We gebruiken bewust meer fruit en minder suiker. Dat betekent meer smaak”, aldus Maarten.
Het seizoen begint met confituur van paardenbloem en eindigt met confituur van mispel, de laatste vrucht van het jaar.
Om het halfuur zetten ze een nieuwe ketel op en zo kan er vlot gewerkt worden. De potjes worden gesteriliseerd in de oven, vervolgens afgevuld, dichtgedraaid en tenslotte omgekeerd. De hete massa koelt af, krimpt en trekt het deksel naar binnen. Zo trekt het potje zichzelf vacuüm. Afhankelijk van de fruitsoort varieert de hoeveelheid pectine.
Inspiratie voor nieuwe smaken haalt Maarten uit kookboeken, maar soms ook op verzoek van iemand anders. Een nieuwste combinatie bestond uit peperkoek en kers, wat een heerlijke winterse versie opleverde. Zo probeert hij zich ook te onderscheiden. Confituur maken op ambachtelijke manier, net zoals vroeger, maar met tal van ‘speciallekes’.
Ondertussen kregen ze versterking van enkele jongeren met een beperking. Die kunnen hier in alle rust nuttig werk leveren. De Jambrouwerij is zo een kleine sociale werkplaats waar alles nog steeds met de hand gebeurt.
Op de vraag waar ze naartoe willen, is ook Maarten duidelijk: “Ik wil even gelukkig blijven als ik nu ben.” Hij wijst naar zijn potten: “Op zo’n ambachtelijke manier doen weinigen het nog. We willen verder profiteren van de interesse van het publiek en ze verrassen met onze smaken.”