Plantaardige frietsauzen

Hippe vegan sausjes veroveren de frituur

Bedrijf

Las Vegan

Product

Vegan frietsauzen

Ligging

Dottenijssteenweg 40
7700 Moeskroen

 

 

Mathieu Baert: “We moeten in België een klimaat creëren waar jonge ondernemers moeten durven springen, zodat er steeds meer spannende startups het licht zien”

Na zijn studies economie kwam hij terecht bij de financiële gigant Deloitte waar hij zich over fusies en overnames boog. “Tot ik tot het besef kwam dat ik dit niet heel mijn leven wilde doen”, vertelt Mathieu. Na zijn ontslag begon hij voedingsbeurzen te bezoeken. “Ik voelde me als Sjakie in de chocoladefabriek”, lacht hij. “Ik zag al die enthousiaste ondernemers met hun nieuwe producten en smaken: zoiets wou ik ook creëren.”

Alle frituren van België veroveren met zijn vegan frietsauzen, dat is het doel van de jonge West-Vlaamse ondernemer Mathieu Baert. Zijn vele nachtelijke frituurbezoeken leverde hem in zijn studententijd de bijnaam ‘Bicky’ op, naar de iconische hamburger. Toch leek zijn toekomst aanvankelijk niet in de voeding maar in de financiële wereld te liggen.

“Ik eet zelf niet volledig plantaardig maar het leek logisch: vegan is duurzaam en toekomstgericht”

Niet veel later ontmoette hij Yves Vleminckx, ex-sauzenfabrikant met een smaaklabo voor voedselinnovaties. “Yves werd mijn mentor. Uit zijn expertise in de sauzenwereld en mijn liefde voor de Belgische frietcultuur ontstond het idee van Las Vegan. Hij raadde me aan om volledig plantaardig te gaan met de sauzen. Ik eet zelf niet volledig plantaardig maar het leek logisch: vegan is duurzaam en toekomstgericht. Al wou ik wel ver van het geitenwollensokkensfeertje blijven: daarom zet ik in op een fris, hip merk.” Samen met bevriende koks werden de smaken voor de sauzen ontwikkeld in het smaaklabo.

“Er zijn zes klassieke smaken die we geveganized hebben, zoals tartaar, cocktail en mayonaise, en dan nog zes avontuurlijke smaken, zoals een combinatie van zoete ui en frisse roze peper of een kruidig sausje met geroosterde toetsen.”

“Ik wil lokaal verankerd blijven: ik vind het spijtig dat zoveel Belgische bedrijven opgekocht worden door buitenlandse investeerders”

Mathieu startte Las Vegan begin 2022. Intussen zijn er zo’n 30 frituren waar je de knijpzakjes kan krijgen. “We krijgen ook veel vraag van mensen die de sausjes thuis willen gebruiken, dus lanceerden we  een webshop”, vertelt Mathieu. “We hebben bewust gekozen voor kleine verpakkingen, omdat zo de drempel voor frituristen lager ligt: ze hoeven geen grote verpakking kopen die eventueel slecht kan worden als er te weinig vraag zou zijn.

Door het schroefdopje is een restje saus ook niet verloren: je sluit het zakje terug af en neemt de rest mee naar huis”, aldus Mathieu. De verpakkingen zijn recycleerbaar, maar daar wil Mathieu zo snel mogelijk nog een stap verder in gaan. “Ik wil naar een volledig bioafbreekbare verpakking”, vertelt hij. “De technologie staat hier helaas nog niet ver genoeg in: door corona heeft de innovatie in dit segment stilgelegen, maar ik houd de markt nauwlettend in de gaten om snel te kunnen schakelen.”

“Ik wil traag groeien”, stelt Mathieu. “We werken voor de productie nu samen met een maatwerkbedrijf in Brugge: dat sociale aspect vind ik belangrijk. Deze bedrijven creëren gunstige omstandigheden voor starters: ze bieden een infrastructuur aan die ik zelf niet zou kunnen financieren. Het is dus op alle vlakken een win-winsituatie.

Het is niet mijn doel om binnen de kortste keren zelf een fabriek te openen. Ik wil stap per stap kijken wat de juiste richting is voor Las Vegan. En ik wil lokaal verankerd blijven: ik vind het spijtig dat zoveel Belgische bedrijven worden opgekocht door buitenlandse investeerders. We moeten in België een klimaat creëren waar jonge ondernemers moeten durven springen, zodat er steeds meer spannende startups het licht zien.”

Welke manier is de beste om de Las Vegan-sauzen te proeven? Met frieten natuurlijk!