Gin van Belgische druiven
vol van aroma en smaak
Bel’Uva
Gin
Veerstraat 1
9800 Deinze
+32 (0)497 45 06 39
info@beluva.be
www.beluva.be
Hans’ jarenlange vergaarde kennis bracht hem op de idee om vanuit nevenstromen – alles wat overblijft na een bewerking van een product – nieuwe aromatische producten te creëren.“De Middeleeuwen leren ons dat er in Vlaanderen, door een gebrek aan graansoorten, jenevers op basis van druiven werden gemaakt. Dus zo vreemd is ons product nu ook weer niet”, lacht Hans. “We gebruiken het droesem of de persresten van druiven. Dit zijn de schillen, de pitten en de resterende druivensappen die overblijven na de persing van de druiven om wijn te maken. Deze persresten bevatten nog veel interessante aroma’s en is een perfect basisproduct om gins mee te maken. 80% van de alcohol in onze gins is afkomstig van de wijndruiven. Jammer om dit te laten weggooien, niet? “
“Je ruikt de druif in de fles.”
Aan het woord is Hans Van Daele, voeding- en aromatechnoloog. Hij ontwikkelt met zijn bedrijf Elikzir aromatische en medicinale kruidenextracten. Hans werkte jarenlang op hoogtechnologisch vlak voor internationale ingredient- en aromabedrijven maar vond het nu tijd voor een kleinschalig en ambachtelijk project. Zo ontstond er een samenwerking met professor Dr. Ghislain Houben van het Limburgse wijndomein Hoenshof. Samen ontwikkelen zij de gin Bel’Uva. ‘Uva’ is het latijnse woord voor druif. ‘Bel’ staat voor Belgisch.
De persresten bevatten nog veel interessante druivenaroma’s. Jammer om dit te laten weggooien, niet?
“Na de persing van de Muscaris en Pinot Blanc druiven laten we de droesem gedurende vier maanden in de wijnkelders van het wijndomein op een natuurlijke manier fermenteren. De druif doet zijn werk. Puur natuur ! “
Het gefermenteerd aromatisch alcoholisch sap wordt nadien naar de distilleerderij getransporteerd om daar het stookproces op te starten. In een koperen stookketel van 300 liter wordt het sap met een alcoholpercentage van ongeveer 9 à 14° alcohol samen met een blend van botanicals – waaronder koriander en anijszaad, sinaasappelschil, engelworel en zwarte peper – gedistilleerd. Maar dat is niet voldoende. Om het product Gin te mogen noemen zijn er Europese regelgevingen waarbij de hoeveelheden graanalcohol en toevoeging van jenerbes gerespecteerd moet worden.
“De schil van de Muscaris druif geeft al heel wat natuurlijke florale en citrusaroma’s die je zonder toevoeging van extra botanicals zou kunnen stoken, maar voor de finesse voegen we aromaten zoals limoen, kamillebloem, kardamom, en cubeb-peper in een mandje toe dat onder de het deksel van de stookketel wordt gemonteerd.“ verduidelijkt Hans. Na het stoken bekomt men een distillaat van 60-70° alcohol, dewelke wordt herleid tot een meer consumeerbaar product met een gewenste alcoholgraad van 40°. Dit proces noemt men ‘versnijding of verdunning’ in het vakjargon.
De schil van de Muscaris druif geeft al heel wat natuurlijke florale en citrusaroma’s die je zonder toevoeging van extra botanicals zou kunnen stoken
Gin van druiven is nog maar het begin van een nieuw verhaal van een reeks innovatieve dranken die Hans samen met zijn dochter – zij ontfermt zich over de socialemedia communicatie en het in de markt zetten van het product – gaan realiseren. Deze afgeleide grondstoffen van wijndruiven kunnen zowel alcoholische, als niet-alcoholische en ook mousserende dranken opleveren. Bel’Uva is een staaltje van circulaire economie vervaardigd met smaak, geur en diepgang.