EEN PORTIE OCHTENDGELUK

Handgemaakte biogranola

Bedrijf

I Just Love Breakfast

Product

Granola

Ligging

Atelier:
Pullaar 159
2870 Ruisbroek

Natalie Vanderick: "Ik wou iets doen met mijn handen."

Haar parcours is best wel ongewoon. “Na tien jaar gewerkt te hebben in bekende architectenbureaus in België en Nederland, en nog tien jaar als opleidingshoofd in Luca School of Arts snakte ik naar ruimte in mijn hoofd,” vertelt ze. “Ik wou iets anders, iets doen voor mezelf, met mijn handen.

Al jaren maakte ik granola voor mijn gezin, soms voor enkele vrienden. Toen dacht ik: misschien kan ik dat ook doen voor anderen. Mijn vorige jobs heb ik altijd supergraag gedaan maar dit vind ik het meest fantastische dat er is.”

Lekkere, gezonde, knapperige granola’s op basis van geroosterde havervlokken, zaden en/of noten en fruit, gemaakt met liefde en met de beste bio-ingrediënten. Een heerlijke en energieke start voor een nieuwe dag. Architecte Natalie Vanderick maakt ze nu al zes jaar. Met groeiend succes.

“Onze granola wordt met de hand gemaakt om de lichte krokante textuur te garanderen. Alle ingrediënten zijn van biologische oorsprong”

In die behoefte aan je hoofd leegmaken, aan de voldoening van handwerk, evenwicht tussen verstand en gevoel, staat Natalie niet alleen. Die drang leeft bij meer en meer mensen, vooral jonge mensen. Natalie voegde de daad bij de droom. “Ik begon heel voorzichtig, zonder budget en zonder ervaring, en ging op zoek naar een geschikte oven om de haver te roosteren.” Tot haar eigen verbazing en vreugde vond ze meteen steun bij de grote baas van Les Tartes de Françoise, die haar initiatief geweldig vond. Haar eerste granola’s vonden gretig aftrek in de winkels van voornoemde keten. En stap voor stap groeiden de productie en de afzet.

Haar producten worden nu verkocht in heel wat geselecteerde kleine winkels en horecazaken in België, en zelfs tot in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Niet in supermarkten, behalve in Bio-Planet. Sinds de coronaperikelen startte Natalie ook met een webshop.

“Na jaren gewerkt te hebben als architecte en in het kunstonderwijs, snakte ik naar ruimte in mijn hoofd, naar handwerk”

 

Vandaag produceert haar atelier zo’n 1000 à 1500 kg granola per week. En werkt ze in haar bedrijfje – dat de toepasselijke naam ‘I Just Love Breakfast’ (IJLB) kreeg – met vijf enthousiaste jonge medewerkers.

Granola bestaat al ruim een eeuw en werd in New York uitgevonden om havermout appetijtelijker te maken. Het krokant gebakken ontbijtgraan op basis van havervlokken wordt vers geroosterd en gemengd met zaden, noten en/of fruit. Granola smaakt heerlijk met yoghurt en vers fruit of melk of als lekkere droge knabbel tussendoor. Natalie bedenkt met haar team – stuk voor stuk goede proevers met een passie voor lekker eten – zelf de diverse granolarecepten. Het vaste aanbod van IJLB omvat vier verschillende smaken – pecan/amandel, cashew/banaan, cacao 100%, aardbei en mango – en als extra’s een koffie- en cacaogranola en een speciale kerstversie.

Elke donderdag vertrekt een vrachtwagen met de versgemaakte granola om de producten te verdelen. De week voordien wordt de productie voorbereid: de ingrediënten worden voorgewogen en in grote mengkomen machinaal of deels met de hand gemengd voor ze de oven in gaan. Dit jaar wil Natalie met haar team nog drie nieuwe smaken lanceren. Daarnaast ontwikkelen ze onder meer nieuwe recepten op vraag van toppatissier en chef Roger van Damme, en heel pure producten voor een Nederlandse dieetfirma. “Een geweldige, fijne uitdaging!” Natalie haalt haar ingrediënten bij de beste biokwekers, van haver uit Helsinki tot pecannoten uit Zuid-Afrika. De granola’s zijn beperkt gezoet met uitsluitend natuurlijke zoetstoffen.

Met de groeiende productie ging Natalie op zoek naar een ruimer en goed uitgerust modern atelier. Dat vond ze in Ruisbroek, waar ze met haar team een unieke samenwerking uitbouwde met de sociale werkplaats Flexpack. Zo helpt IJLB ook mensen die niet gemakkelijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt om een volwaardige job uit te oefenen in een ondersteunende omgeving. Een hecht, enthousiast team vindt Natalie erg belangrijk. “Het werk moet plezant blijven en iedereen moet 100 procent achter het concept kunnen staan. Dat zijn voor mij heel belangrijke waarden.” Ook de verkooppunten worden met zorg geselecteerd en zijn stuk voor stuk plaatsen waar je de passie voelt van ondernemers die mooie, eerlijke en lekkere producten willen brengen.

De mooie verpakkingen van de granola’s ontwerpt Natalie zelf. “Van jongs af aan en uiteraard ook als architecte was ik dolgraag bezig met dingen in elkaar steken, uittekenen, maquettes bouwen. Het was dan ook evident dat ik zelf de verpakkingen zou ontwerpen.” De granola’s worden verkocht in mooie, kleurige zakjes en doosjes waarvoor zoveel mogelijk recycleerbaar materiaal wordt gebruikt. Voor de grote fans zijn er ‘I Just Love Bigger’-dozen van 700 g en mooi witte bewaardozen waar ze hun voorraad in kwijt kunnen.

Wil je een lekker recept met granola?