Groene perfectie

zoet en toegankelijk

Stéphane Lejeune leerde groene asperges telen van zijn vader

Een groene asperge is zoeter en toegankelijker van smaak dan zijn witte tegenhanger, hoewel het identiek dezelfde plant is. Voor witte asperges worden de bedden opgehoopt met grond, zodat ze in het donker groeien en
wit blijven. Groene asperges groeien boven de grond: door fotosynthese krijgen ze hun groene kleur en ontstaan er ook suikers, wat een zoete smaak oplevert. Wereldwijd wordt er vooral groene asperge gegeten.

“Het idee om groene asperges te telen kreeg mijn vader Jean, in 2004. Op een moment dat mensen steeds minder tijd hadden om in de keuken te staan. Een groene asperge hoef je niet te schillen, wat veel tijd bespaart.”, duidt zoon Stéphane. “Sinds toen werk ik mee op de boerderij. Ik heb alle stadia leren kennen; het aanplanten, de verzorging , het oogsten, de verwerking en het administratieve. Zodra ik alles onder de knie had, heb ik de boerderij overgenomen. Ik heb alles geleerd van mijn vader.”

Een groene asperge hoef je niet te schillen, wat veel tijd bespaart

Groene asperges smaken zoeter dan hun witte tegenhanger en worden wereldwijd het meest geconsumeerd
Electrische wagentjes rijden overheen de aspergebedden. Dat maakt het oogsten minder moeilijk

“Het seizoen voor de groene asperge start als de perenbomen in bloei staan, lacht Stéphane. Dat is meestal ergens in april. Eindigen doet het in juli. “Je zou de asperges kunnen blijven steken tot september, maar we stoppen op tijd zodat de plant zijn energie kan bewaren om de winter te overleven. We laten de laatste asperges
doorgroeien tot er vertakkingen ontstaan. De extra fotosynthese wordt omgezet in extra suikers die op hun beurt naar de wortels worden gestuurd en het jaar nadien voor een betere opbrengst zorgen.”

Voor het oogsten investeerde Stéphane in elektrische wagentjes. “Het steken gebeurt met de hand, maar op die manier moeten de seizoensarbeiders zich minder bukken en hoeven ze de bakken niet te versleuren.” Stéphane teelt biologisch en dat betekent voor hem meer dan alleen het schrappen van chemische bestrijdingsmiddelen. “Een vijfde van onze landbouwgrond is aangeplant met bloemen, bossen en hagen om erosie van de weilanden tegen te gaan en bijen en vogels vrij spel te geven. Tussen de aspergebedden telen we tarwe maar we oogsten hem niet. De tarwe wordt gehakseld en blijft op de grond liggen als natuurlijk groenbemester.”

Het wassen van de asperges gebeurt manueel
Op de loopband worden de asperges gesorteerd op grootte, dikte en perfectie

Stéphane teelt biologisch: een vijfde van onze landbouwgrond is aangeplant met bloemen, bossen en hagen om erosie van de weilanden tegen te gaan en bijen en vogels vrij spel te geven.

Per halve kilo worden er bussels gevormd
Regalys is een van de weinige groene aspergetelers in België

Eens van het veld geplukt worden de asperges gewassen en via een loopband gesorteerd op grootte, dikte en perfectie. De asperges passeren een ingenieus fotobooth-systeem waarin de groente 7 keren vanuit verschillende hoeken worden gefotografeerd. Aan de hand van de analyse van deze foto’s belanden de asperges in de juiste kwaliteitscategorie. Een asperge die 100% groen kleurt en waarvan de bloemknop mooi dicht is, komt in categorie AA Extra en wordt uitsluitend aan toprestaurants verkocht. Categorie 1 is de standaard en mag tot 10% violet kleuren. Categorie 2 vertoont imperfecties en wordt als tweede keuze bestempeld en verdwijnt in de soep.

“We zijn een van de weinige telers in België die ons op groene asperges hebben toegelegd. We leveren aan biowinkels en supermarkten en verkopen rechtstreeks in onze hoevewinkel: we kiezen ervoor om niet via de veiling te werken.”

Categorie 1 is de standaardkwaliteit: 90% van de asperge is groen, 10% is paars

Wil je een lekker recept combineren met groen asperge ?