TRENDY MOCKTAILS

Drinkfestijn zonder alcohol

Bedrijf

The Mocktail Club

Product

Niet-alcoholische drank

Ligging

Kruibekestraat 130
9150 Bazel

Zussen Marie (l), de chef van de smaken en Kaat (r) de marketeer vullen elkaar perefct aan.

Het begon simpel met een praktisch probleem. Marie ontdekte op haar 18de dat ze intolerant was voor alcohol. “Aanvankelijk vond ik dat erg. Maar ik begon al vrij snel, in 2015, met een blog waarop ik mijn recepten en inspiratie deelde. En die sloeg meteen aan”, vertelt ze. In 2017 bottelde ze haar eerste fles en een jaar later werd zij verkozen tot meest beloftevolle onderneemster van Oost-Vlaanderen. In 2019 kwam zus Kaat mee in de zaak. Zo werd The Mocktail Club een feit.

Zin in een feestelijk drankje, maar niet meteen behoefte aan een shot alcohol? Helaas zijn er weinig lekkere, gezonde, suikerarme alternatieven. Twee creatieve jonge zussen, Marie (27) en Kaat Claessens (29) uit het Oost-Vlaamse Bazel, brengen soelaas met hun heerlijke mocktails.

“Onze mocktails, gemaakt van vers fruit en kruiden, bieden een feestelijk, gezond en origineel alternatief voor alcohol, zowel thuis als op restaurant”

Nu mengen de zussen meer dan 11.000 liter mocktaildrank per maand. En dat volume stijgt gestaag. Ook komt er elk jaar een nieuwe smaak bij.

Marie creëerde ook al vier jaar op rij het recept voor de officiële mocktail voor Tournée Minérale, de campagne om in februari een hele maand geen alcohol te drinken. Dit jaar was dat ‘Hibiscus Spice’, een hartverwarmende winterse mix met onder meer kardemom, jeneverbes en dragon, die binnenkort wellicht ook de vaste collectie vervoegt. “Want de vraag naar alcoholvrije, suikerarme alternatieven neemt enorm toe”, stellen de zussen vast. “Meer en meer zijn mensen bewust bezig met hun gezondheid. Jammer genoeg bestaan er weinig goede alternatieven. Daar spelen wij op in door kwalitatieve, alcoholvrije, gezonde aperitieven aan te bieden, zonder kleur-, smaak- of bewaarstoffen.”

“Boeiend en nieuw is dat elke mocktail perfect ‘gepaird’ kan worden met een gerecht”

De zussen zijn de eersten op de markt met premium, ready-to-servemocktails. Die bestaan in acht verschillende smaken: appel & tijm, basilicum & vlierbloesem, pompelmoes & vanille, groene thee & oranjebloesem, framboos & lavendel, limoengras & chili, rode biet & gember en rabarber & venkel. Een feestelijk en origineel alternatief op basis van vers fruit en kruiden en (zo weinig mogelijk) ongeraffineerde suikers. Ze worden gesmaakt, zowel thuis als op events en zelfs tot in sterrenrestaurants. Van aperitief tot dessert vind je een gepaste mix.

De zussen bereiden de mocktails in het eigen atelier in Bazel. Het bottelen, pasteuriseren en verpakken gebeurt in een sociale werkplaats in Brugge.

“Wij gebruiken uitsluitend verse, natuurlijke ingrediënten. Zoveel mogelijk bio en lokaal. Ons appelsap halen we bijvoorbeeld bij een appelboer uit het Gentse. We gebruiken ook zo weinig mogelijk suiker en dan nog alleen ongeraffineerde.” Alle creaties worden uitgebreid getest en geproefd. De zussen vullen elkaar perfect aan. “Marie is de ‘chef smaken’. Zij heeft een heel ontwikkeld smakenpalet, een natuurlijke aanleg”, zegt Kaat, die communicatiewetenschappen studeerde en vooral de praktische en marketingkant voor haar rekening neemt.

Boeiend en nieuw is dat elke mocktail perfect ‘gepaird’ kan worden met een gerecht. Zo opent zich een resem aan nieuwe belevenissen. De Apple & Thyme-mocktail, gemaakt met appelsap met een volle, rijke smaak, afkomstig van Belgische laagstambomen, combineert bijvoorbeeld mooi met vis en gevogelte. De florale Basil & Elderflower gaat dan weer prima samen met salades en lichte Italiaanse gerechten. Zo’n pairings bieden heel wat alternatieve mogelijkheden in de keuken, en laten ook toe een alcoholvrij BOB-arrangement aan te bieden, thuis of op restaurant.

The Mocktail Club levert zowel aan particulieren als aan de horeca en delicatessenzaken over heel Vlaanderen. We willen ook over de grens, naar Nederland.

Wil je een lekker mocktailrecept?