Belgische Saffraan
organisch gekweekt in de Antwerpse kempen
- 1 kleine (bio) wortel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 2 geschilde teentjes knoflook
- 1/2 eetlepel grof zeezout
- 1 eetlepel baharat (of ras el hanout)
- 2 eetlepels goede olijfolie (en eventueel wat extra voor de afwerking)
- 1 bokaal (bio) kikkererwten (340g)
- 1/2 eetlepel tahin (witte sesampasta)
- 1 eetlepel (bio) citroensap
- 100 mg Belgische Saffraan (24u van tevoren ingeweekt in een 50 ml water). Houd 3 draadjes apart als afwerking.
Wortel-zoete aardappelhummus met Saffraan
Doe de olijfolie, wortel, zoete aardappel en 1 teen knoflook in een ovenschaal. Voeg de kruidenmix en het zout toe en roer goed om, zodat alles onder een olie/kruidenlaag zit.
Zet ongeveer 40 min in een hete oven (200°C). Check de groenten na 20 min. Ze mogen niet aanbranden. Roer nogmaals goed om en zet terug in de oven. Dek eventueel af met een vel aluminiumfolie, voeg eventueel een lepel water toe en laat ze verder garen tot ze zacht zijn.
Laat afkoelen.
Doe het groentemengsel in een mengbeker, voeg de kikkererwten (met vocht), de tahin, het citroensap, het overgebleven teentje knoflook (rauw) en de inhoud van het potje met de saffraaninfusie toe.
Mix fijn met een staafmixer. Voeg eventueel wat water toe als het een te stevige consistentie heeft. Het moet smeuïg zijn. Proef en voeg eventueel nog wat zout of kruiden toe.
Doe in een kom, versier met de overgebleven draadjes saffraan en serveer met stukken versgebakken brood of crackers. Desgewenst besprenkelen met olijfolie.
Waar is de Belgische saffraan te koop?
op de saffraanboerderij zelf: www.belgischesaffraan.be
of online bij www.belgunique.be