Zijdezachte honing
Resultaat van een kostbare knowhow
Nectar & Co.
Honing en afgeleide producten
8, rue du Trou du Sars
5380 Fernelmont

Ik had verwacht dat de bijenmeester ontspannen zou zijn, misschien zelfs een beetje loom door de vroege middagzon. Niets daarvan. De man geeft het beste van zichzelf en verstuift een dichte witte mist uit zijn roker. Het preparaat ruikt lekker – hij maakt het op basis van boerenwormkruid, gedroogde lavendel, tabak, pijnboompitten, houtsnippers en stro – en het heeft een dubbele functie: de bijen waarschuwen dat de imker aanwezig is, en ze rustig maken.
We ontmoeten Xavier Rennotte (39) op een mooie, wolkeloze septemberdag. De imker heeft met ons afgesproken in Assesse, aan het einde van de tuin van restaurant Le D’Arville, een bekend adres in Walloniรซ. Op verzoek van chef-kok Olivier Bourguignon heeft hij daar zes bijenkorven neergezet. Dit is geen premiรจre voor Rennotte, die ook meerdere kolonies heeft staan in LโAir du Temps, het tweesterrenrestaurant van Sang-Hoon Degeimbre.
โOm een smeuรฏge honing te krijgen, moet je het in de vingers hebben, een knowhow om de kristallisatie te begeleidenโ


Als je hem bezig ziet, begrijp je dat Xavier Rennotte hier in zijn element is. De bron van zijn fascinatie voor bijen ligt in de ontmoeting met een imker uit Fernelmont. โIk was tien jaar oud toen ik zijn activiteit ontdekte. De beelden staan in mijn geheugen gegrift. Die raten vol honing verbeeldden voor mij een overvloed, een beetje als een volle emmer melk, recht uit de uier van een koe. Ik was erdoor gefascineerd.โ
Op zijn twaalfde kocht hij met behulp van zijn vader zijn eerste bijenkorven. โIk produceerde de honing, mijn broers en zussen aten ervan, de hele familie was betrokken,โ glimlacht hij. Zijn interesse in de bijenteelt is in de loop der jaren enkel toegenomen. Na zijn handelsstudies besluit hij door te zetten, maar hij legt zich een strikte lijn op: hij distantieert zich volledig van de zondagse hobby-imker.


โIn Belgiรซ produceren we slechts een kwart van onze totale consumptieโ
Rennotte staat met beide voeten op de grond, hij wil een echte ondernemer zijn met een solide economische basis en met producten van onberispelijke kwaliteit. โHet moest meer zijn dan een hobby, al is er in ons land maar weinig waardering voor honing,โ legt hij uit.


Hiertoe bedacht hij in 2009 Nectar & Co. Deze structuur produceert, verwerkt en verdeelt een breed scala aan producten uit de bijenkorf, van koninginnengelei tot nougat, inclusief smeerbare crรจmes op basis van fruit en honing. Dat levert een waaier aan smaken, van unieke bloemendiversiteit en onvergelijkbare texturen. Met dank aan de onfeilbare hand van Mathieu Doornaert, zijn medewerker die verantwoordelijk is voor de smeuรฏge textuur van de honing. โOm een smeuรฏge honing te krijgen, moet je het in de vingers hebben, een knowhow om de kristallisatie te begeleidenโ.
Dertig procent van de honing die Nectar & Co verwerkt, is Belgisch. Het bedrijf koopt de grondstoffen aan bij een tiental imkers, waarvan Rennotte er รฉรฉn is. โIk draag dus twee petjes, ik produceer en ik transformeer.โ
Om zijn voorraad uit te breiden, reist Rennotte veel. โIn Belgiรซ produceren we slechts een kwart van onze consumptie. Van de overige 75 procent is 90 procent niet te traceren, dat is echt een probleem,โ betreurt hij. Daarom heeft hij afspraken met een twintigtal buitenlandse producenten (in Italiรซ, Frankrijk, Bulgarije, Griekenland, enz.). Dankzij dit unieke netwerk kan het bedrijf veertien soorten monoflorale honing aanbieden, d.w.z. honing van een enkele bloemsoort (lavendel, bergamot, acacia, eik, korianderbloemen, enz.). Tegelijk kan hij weerwerk bieden aan de lage kwaliteit van de honing die momenteel op de markt is.


Blijft hij een ambachtsman? Zonder twijfel. Hij produceert vijftig ton per jaar, terwijl een merk als Meli dezelfde hoeveelheid in een week levert. Om nog te zwijgen over het feit dat hij er alles aan doet om alle imkers te kennen die hem leveren, in binnen- en buitenland. โDoor ze persoonlijk te ontmoeten, weet ik hoe ze werken. Omdat ik zelf imker ben, maak je mij niets wijsโ, lacht Rennotte.



