Als de dorst ‘Gruut’ is
Geen hop maar kruiden
- • 2 grote uien
- • 1 kg varkenswangen
- • 1 fles Gruut Bruin
- • ½ fles Gruut Amber
- • 1 dikke snee bruin brood
- • 1 dikke snee peperkoek
- • 4 el mosterd
- • 1 bouquet garni: tijm, laurier en peterseliestengels, samengebonden met een touwtje
- • Peper en zout
- • Voldoende boter
- • Krulpeterselie
Varkenswangen op zijn Gents
Bereiding:
Snij de uien in middelgrote stukken. Stoof de uien in een grote pot met rijkelijk boter tot ze bruin beginnen te worden.
Snijd intussen de varkenswangen bij indien nodig. Snij het vlees in stukken en bak het aan met boter in een aparte pan. Kruid het vlees met peper en zout tijdens het bakken.
Voeg het vlees bij de uien en deglaceer met het bier. (Gebruik bier op kamertemperatuur want het toevoegen van koud bier zorgt voor taai vlees.)
Roer de aanbaksels goed los en voeg het bouquet garni erbij.
Besmeer de snee brood en de peperkoek rijkelijk met mosterd en leg de sneetjes met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Laat het vlees gedurende 3 uren zachtjes stoven, tegen het kookpunt aan.
Dien op en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Waar vind je de bieren van Gentse Gruut?
Ter plaatse, in de brouwerij aan het Baudelopark, online via de webshop, in drankenwinkels en supermarkten. Er worden ook rondleidingen en workshops georganiseerd.
Info op www.gruut.be.
Â