De bakker is een filosoof

Desembrood met kraak en smaak

Ingrediënten voor 6 stuks

Fougasse met rode biet en korianderzaad

Fougasse is een soort frans plat brood uit de Provence, vergelijkbaar met foccacia. Het kan in een zoute of in een zoete versie worden gemaakt. Wij gebruiken in onze zoute versie rode biet.

Bereiding:

Voor het verse desem:

Begin hiermee 8 u à 12 u voor je de fougasse wil maken.

Meng alle ingrediënten in een mengkom tot een mooi beslag. Dek de kom af met een handdoek en laat op kamertemperatuur staan.

Voor het Fougassedeeg:

Meng bloem, water, de verse desem en olijfolie in een ruime ronde kom tot een eenvormige massa. Kneed 10 min tot een glad, soepel deeg. Dek af met een handdoek en laat een kwartier rusten op kamertemperatuur.

Voeg zout en korianderzaad toe en kneed nogmaals 5 min stevig.

Voeg rode biet toe en kneed tot de biet gelijk verdeeld en het deeg mooi roze gekleurd is. Dek af met een handdoek en laat 3 u rusten.

Tijdens de 3 u rust rek en strek je het deeg om het half uur. Zo krijg je telkens een stevigere structuur in je deeg.

Stort het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad en verdeel het met een deegsteker in 6 gelijke stukken (350 g).

Maak van elk stuk een mooie deegbal. Leg deze ruim uit elkaar in een met bloem bestrooide bak waar een deksel op kan (gebruik desnoods 2 of 3 grote plastic dozen). Bestrooi elk stuk deeg met bloem en dek af met het deksel. Laat dit 3 à 4 u rusten op kamertemperatuur.

Na de rusttijd bewaar je alles verder in de koelkast (12 u tot 24 u).

Voor het bakken van de Fougasse:

Verwarm de oven op 250°C.

Neem de deegstukken uit de koelkast. Op een met bloem bestrooid werkblad rek je alle deegstukken lichtjes uit tot een diameter van 15 à 20 cm en breng ze over op een bakplaat.

Maak met een deegsteker 2 insnijdingen in de vorm van een kruis. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat grof zout over.

Bak 15 à 20 min tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Waar vind je het brood van bakker Klaas?

In de bakkerij Alphonse Claeys-Bouüaertlaan 5, 9030 Mariakerke
en in de winkel Baudelostraat 3, 9000 Gent.

Ook bij enkele externe afhaalpunten van de broodabonnementen, bij Akker & Ambacht, Kolibella en Voedselteams vzw.