AMBACHTELIJKE SPECULAAS

Pionier in koekjes op maat

Bedrijf

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen

Product

Speculaas

Ligging

Orsmaelstraat 12 B
3450 Grazen

Erika Vanvuchelen maakt speculaaskoekjes met een geheime kruidenmengeling.

Erika begon klein, in 2014, met een gewone bakkerij. Maar al snel, in 2016, maakte zij de exclusieve overstap naar ambachtelijke speculaas van topkwaliteit. Zij is een van de weinige overgebleven speculaasbakkers in ons land, dat nochtans op dat gebied een rijke, eeuwenoude traditie kende. Net zoals Nederland.

Een eigen speculaasje met je naam of favoriet motief? En lekker ook? Het kan! Erika Vanvuchelen is met haar Ambachtelijke Speculaasbakkerij in het Vlaams-Brabantse Grazen dé Belgische pionier in gepersonaliseerde speculaaskoekjes. Het deeg maakt zij met de hand, voor de vormpjes gebruikt zij als eerste 3D-printtechnieken.

“Echte ingrediënten: daar onderscheiden we ons in. Geen extracten maar échte kruiden”

“Elke streek had zijn eigen koekje aangepast aan de producten en de smaak van de streek. Dat heeft mijn assortiment geïnspireerd”, vertelt Erika. Ze begon met een zachte, smeuïge speculaas voor haar eigen dorp: de ‘Grazense speculaas’. Daarna volgden andere versies, zoals de verfijndere ‘Betserse speculaas’ in de vorm van dames en heren voor het nabijgelegen Geetbets (waarvan de inwoners van oudsher ‘de heren van Bets’ worden genoemd). En een volkoren speculaas met walnoten voor de ‘boeren van Rummen’.

“Deeg kneden gebeurt ambachtelijk, met de hand. Voor de vormpjes gebruiken wij als eerste in België 3 D-techniek”

Erika maakt haar deeg met de klassieke ingrediënten, boter, eieren, bloem en suiker. Daar voegt ze een eigen geheime kruidenmengeling aan toe. Ook haar toekomstplannen en de nieuwe producten die in de pijplijn zitten houdt ze liever geheim. “We willen telkens opnieuw verrassend uit de hoek komen! Dat is veel leuker.”

Vandaag bakt Erika een tiental variëteiten, waaronder een suiker- en lactosevrije versie, een speculaas met chocolade en een dikke, zachte, bleke variant, het ‘Grazens witje’. Maar ook seizoengebonden koekjes zoals sinterklaasmannetjes of paashazen en zomerse bloemetjes. Enkele keren per jaar brengt zij exclusieve creaties op de markt, zoals appelspeculaas in het bloesem- en het oogstseizoen, en gevulde kokosspeculaas. “Dat zijn heel beperkte producties. Op is op.”

 

Maar daar bleef het niet bij. Ondertussen is Erika met ‘Specustomize’ ook Belgisch pionier in het personaliseren van speculaas en dat zowel voor privépersonen als voor kleine en grote ondernemingen. Een speciaal ontworpen koekje met eigen afbeelding of tekst…?  Het kan allemaal. De mogelijkheden zijn eindeloos.

“Wij maken als eerste ambachtelijke speculaasbakkerij in België gebruik van 3D-printtechniek”, legt Erika uit. “We printen elke gepersonaliseerde speculaasmal in ons eigen atelier, op een 100% voedselveilige manier en met materiaal dat voor 70% bestaat uit gerecycleerd PET. Het deeg kneden, het vullen van de vormen en de afwerking van de koekjes gebeurt wel volledig met de hand. Zo wordt de ambachtelijke manier van werken gecombineerd met hedendaagse technieken.”

En dat ‘ambachtelijk’ staat hier niet voor niets, de speculaasbakkerij van Vanvuchelen draagt het officiële, door het FOD Economie toegekende label ‘erkend ambacht’, en daar is Erika terecht trots op.

 “Ambachtelijk is duurder dan een industrieel product, want heel arbeidsintensief. Maar de prijs is eerlijk”, zegt Erika. “We produceren op maat vanaf 100 stuks.”

Voor Erika is het een fulltime job. Haar ouders helpen wel bij het verpakken van de koekjes en in heel drukke periodes doet zij een beroep op flexi-jobs. “Maar het geeft mij veel voldoening dat ik zo’n mooi product op de markt kan brengen.”

Wil je een lekker recept met de speculaas van Erika?