Antwerpse wijnbouwpioniers

De natuur dicteert

Bedrijf

Oud Conynsbergh

Product

Wijn

Ligging

Den Steenen Molen
Konijnenbergstraat 2
2530 Boechout

Lode Van den Brande (l) en wijnconsulent Kris Van de Sompel (r) : “Oud Conynsbergh is het eerste wijndomein in de regio. Daardoor is er geen voorbeeld en ook geen referentiekader. We hebben dus alles zelf moeten uitzoeken. Dat maakt het spannend.”

De Tafel van Acht, zoals Lode en zijn kameraden zich graag noemen, was al een tijdje met wijnbouw bezig, maar het zaadje werd pas echt geplant toen ze in 2011 samen op vakantie waren in Piemonte. “Waarom doe je geen wijnbouw in Boechout, aan de molen?”, werd er geopperd. Geen onlogische vraag want wijnbouw was in deze contreien best populair vanaf de late Middeleeuwen tot de Kleine IJstijd.

Wijn maken in Antwerpen? Net zoals in de rest van Vlaanderen, is ook dat mogelijk. Dankzij een boeiende terroir en almaar beter wordende klimatologische omstandigheden wordt er op zo’n 10 ha om en rond de molen van Boechout mooie natuurlijk gevinifieerde wijn gemaakt. Samen met een groepje van zeven vrienden en gepassioneerde wijnliefhebbers creëerde ondernemer Lode Van den Brande Oud Conynsbergh. Sommelier en wijnconsulent Kris Van de Sompel zet als algemeen directeur de wijn in de markt. Eigen aan het kleinschalige wijndomein is de parallel met Bourgogne én de drang naar experimenteren.

“Misschien hebben we onze ideale pinot noir pas over 35 jaar.”

“Naar Bourgondisch model kozen we voor plekken waar het net iets warmer is”, legt Kris uit. “We bevinden ons op de uitlopers van het Plateau van Diest en Bergen. Na enkele bodemstalen bleek dat de grond uit lichte leem en zandleem met veel schelpen (kalk) bestond. Op bepaalde plaatsen bevinden zich zelfs nog fossiele duinen. Die mineraliteit proef je letterlijk in onze wijn.”

“We lieten tien plekken onderzoeken, waarvan we er uiteindelijk drie uitgekozen hebben op basis van twee parameters: waar de watertafel het laagst is en de bodemsamenstelling optimaal. Onder de wieken van de molen van Boechout bevindt zich nog een testveld waar duchtig geëxperimenteerd kan worden”, gaat Kris verder.  

“De natuur laat zich niet dicteren: je moet flexibel en geduldig zijn.”

In 2014 werden de eerste wijnstokken door een gespecialiseerde firma uit Luxemburg geplant. Op de vier velden staan vandaag acht druivenrassen waarvan er zes ook typisch zijn aan Bourgogne: muscat, pinot auxerrois, chardonnay, pinot noir, cabernet dorsa, pinot gris, pinot blanc en gamay. “De pinot noir staat op onze warmste wijngaard en gebruiken we enkel voor onze houtgerijpte topcuvée. De pinot blanc is dan weer ideaal om meer aciditeit in onze schuimwijn te krijgen.

Zeer uniek is onze vatrijping op acaciahout voor de pinot auxerrois. Dat gebeurt nergens. Auxerrois is geen edele druif zoals de pinot noir, maar je kunt hem wel heel interessant maken dankzij een juiste vatrijping. We hebben dezelfde druif van hetzelfde perceel zowel op Franse eik, Belgische eik als op acaciahout gelegd en je krijgt drie totaal verschillende wijnen. Bijzonder boeiend, ook voor de gastronomie waar we ons vooral op focussen”, licht Kris toe.

Oud Conynsbergh is het eerste wijndomein in de regio. Daardoor is er geen voorbeeld en ook geen referentiekader. “We hebben dus alles zelf moeten uitzoeken. Dat maakt het niet makkelijk, maar wel extra spannend. Stille wijn laten we natuurlijk vergisten met een pied de cuve. Dat is een klein staaltje druivensap dat we een dag op voorhand laten vergisten en dan toevoegen aan het fermentatievat. Vergelijk het met een zuurdesemstarter”, verklaart Kris.

“We gebruiken geen meststoffen, geen herbiciden en geen pesticiden. We sulfiteren bijna niet en net zoals bij artisanale bieren wordt onze wijn niet geklaard of gefilterd. Waarom zouden we ook? Daar zitten zo veel fijne aroma’s in. We doen dus alles op een zo natuurlijk mogelijke manier. Daarom oogsten we ook zo laat mogelijk zodat we niet hoeven te chaptaliseren (suiker toevoegen). Uiteindelijk volgen we gewoon de natuur. Als er iets is wat ik geleerd heb uit wijnbouw, dan wel dat de natuur zich niet laat dicteren. Je moet flexibel en geduldig zijn. Zo brengen we het terroir van Boechout op de meest authentieke manier in onze flessen”, legt Lode verder uit.

Wijnbouw gaat traag. Eigenlijk weet je pas over tien jaar wat je in handen hebt. Onze wijngaard zal nooit af geraken, of ik zal het alvast niet meer meemaken”, knipoogt Lode. “Wie weet is onze ideale pinot noir wel eentje op basis van 35-jaar oude wijnranken? Maar het is wel mooi om nu aan de basis te bouwen van een toekomstige wijnidentiteit.”

Wil je een ‘surf&turf’ recept combineren met Auxerrois Acacia 2019, een wijn van Oud Conynsbergh?