Brood uit de houtoven
Artisanaal, authentiek en lekker
Al van jongs af aan was Bart geïnteresseerd in bakken. Na zijn opleiding brood, banket en chocoladebewerker (Ter Groene Poorte) ging hij aan de slag bij verschillende bakkerijen om na tien jaar de stiel vaarwel te zeggen. De combinatie van gezin en werk was niet langer houdbaar.
Rij je langs Aveschoot 51A, dan is er weinig dat doet vermoeden dat er achter de poort een heerlijke kleinschalige bakkerij schuilt. Hier bevindt zich de speeltuin van Bart Van Laere.
“Ik maak eerlijk, puur en smaakvol brood. Zo hoop ik bij te dragen aan bewust(er) eten, proeven en genieten. Dat begint voor mij bij kwalitatieve en natuurlijke, liefst lokale, ingrediënten”
Toch bleef de bakkersmicrobe kriebelen en een jaar of drie geleden trok hij zijn bakkersvest weer aan. Eén aanleiding was dat zijn kinderen niet meer genoeg hadden met een gewoon brood. Met zijn achtergrond als bakker wist hij dat het mogelijk was om brood te maken van lokaal geteelde granen zonder verbeteraars, zonder E-nummers, maar met liefde, tijd en vol smaak.
Combineer dit met Barts passie voor ambacht en vuur stoken en alle ingrediënten waren aanwezig voor een nieuw bakproject. Al snel kwam de vraag van buren of vrienden of hij geen extra brood wou bakken. Zijn schoonmoeder, een docent wiskunde, tekende op zijn vraag een houtoven met de juiste wiskundige verhoudingen. Die oven werd gebouwd en in plaats van een nieuw tuinhuis werd een klein atelier rond en achter de oven geconstrueerd. Bakkerij BAAB (Barts Artisanale en Authentieke Bakkerij) zag het licht.
“Ik wil me onderscheiden door te werken met lokale ingrediënten en volgens het echte bakkersambacht. Hopelijk kan ik mensen zo terug brood laten ontdekken”
Bart kiest voor de Franse desemmethode. Dit deeg bestaat uit voordeeg, verse desem, vers deeg en een minimime hoeveelheid gist. Hierdoor krijg je een snellere activatie van de desem. Door het hanteren van lange rijstijden op koudere temperaturen bekomt hij een brood dat qua smaak toegankelijker is dan bijvoorbeeld het zuurdere brood volgens de Duitse methode.
Voor een deel van zijn granen werkt hij met ‘boer Steven’. Steven kweekt graan op een boogscheut van Bakkerij Baab. Bart gebruikt zijn Camp Rémy tarwe, die een meer nootachtige smaak heeft. Bovendien wordt deze tarwe lokaal in een windmolen op steen gemalen. Deze samenwerking zorgt voor een lokaal, ambachtelijk brood.
Elke dag stookt Bart het vuur op om zijn broden af te bakken. Zijn publiek is divers en bestaat vooral uit mensen uit de buurt, die net zoals Bart de filosofie van lokaal en kleinschalig ondersteunen. Wat de toekomst brengt, is koffiedik kijken. Eén ding is zeker: “Ik wil mijn proces niet alleen efficiënter maken, maar wil me ook gaan onderscheiden door het lokale en kleinschalige aspect. Ik wil mensen de kans geven om brood te herontdekken. Echt brood.”
Zoals bakkerij BAAB maken ze er niet veel meer. Hier vind je nog echt op steen gebakken en volledig met de hand gemaakt brood. Zonder bewaarmiddelen, maar met smaak.