Honderd procent passie en smaak

Puur Duroc en lokaal varkensvlees

Bedrijf

Varkensboerderij 
Duroc De Riegel

Product

100% Duroc varkens

Met een Deense Duroc zeug en een Duroc beer werd verder gekweekt. Eerst nog als hobbyvarkens naast het Piétrain ras, maar sinds een jaar of tien schakelden ze volledig over op het zuivere Duroc ras. Het vlees viel dadelijk in de smaak bij verschillende slagers zoals Rondou uit Leuven. Toen de lokale slager hen kennis liet maken met een Spaanse Duroc, verrasten ze hem met hun eigen Belgische en lokale versie.  

Net buiten het centrum van Kortenaken ligt een kleine boerderij, omgeven door enkele akkers. Hier kweken Yvan Schurmans en zijn vrouw Nadine varkens van 100% Duroc. Geen kruising tussen Duroc en een ander ras, maar een volledig zuiver Duroc DNA.

Het Duroc-ras komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De varkens zijn roodbruin en werden rond 1800 ontwikkeld. Schurmans zelf is derde generatie varkensboer. De rode draad doorheen de familie is het bewust kleinschalig houden van hun veestapel voor een optimale kwaliteit. Decennialang kozen ze voor het Piétrain ras, een zeer gespierd varken. Eind de jaren negentig kwam Yvan in contact met het Duroc ras via een kennis in Denemarken.

“Onze varkens worden gevoed met voeding van onze eigen akkers, zijn antibioticavrij en 100% Duroc”

Niet alleen de keuze voor de kleinschaligheid en het zuivere ras maken het vlees zo uniek. Bovendien kiezen ze er bewust voor om de varkens te voeden met granen van hun eigen akkers. Dit wordt aangevuld met een kern van kokosolie en lijnzaadolie om het vet nog meer smaak te geven. Deze gesloten keten zorgt ervoor dat ze weten wat ze hun dieren geven en dat die dus ook 100% antibioticavrij zijn.

Kenmerkend voor dit ras is trouwens de aanwezigheid van heel wat intramusculair vet. Veel varkens hebben een dikke speklaag, maar weinig vet in het vlees. Duroc en Iberico zijn rassen met ook veel vet in het vlees, de bekende marmering. Hierdoor krijg je een sappig, mals en smaakvol stukje vlees.

“De toekomst van het varkens kweken is aan zij die anders doen dan ander. Die een eigenheid durven geven aan hun product en het lokaal en met zorg voortbrengen”

Sinds een jaar of vijf zetten Schurmans en zijn vrouw vol in op de korte keten. Je kan pakketten kopen in de boerderij of bestellen via verschillende Buurderijen, een initiatief van Boeren en Buren. Ze houden ook vast aan hun principe van kleinschaligheid. Hoe ze de toekomst van de varkensteelt zien, is duidelijk: jezelf onderscheiden door een product aan te bieden wat anderen niet hebben, met een bepaalde eigenheid en karakter. “Lokaal en van goede kwaliteit, dit is wat mensen meer en meer willen”, aldus Yvan.

De combinatie van een topras, goede voeding, de zorg en passie zorgt er inderdaad voor dat het vlees van Duroc De Riegel van topkwaliteit is. Ze werden hiervoor beloond met de erkenning van Straffe Streekproducent in Vlaams-Brabant. Het maakt hun vlees tenslotte zeer geliefd bij verschillende topchefs uit de buurt en liefhebbers van lokaal en lekker vlees.

Wil je een recept maken met het vlees van het Duroc varken door Yvan gekweekt?