Een dadaïstische borrel

Van bio-aardappel tot wodka

Bedrijf

Dada Chapel-distilleerderij

Product

Geestrijke dranken

Ligging

Nederpolder 1
9000 Gent

Mathieu Van den Briel (l) en stoker Jasper De Coene (r) samen sterk met een creatieve visie op de kunst van het distileren.

Vrij snel ontstond het idee om er een ​distilleerderij onder te brengen. Het mocht geen ouderwets brouwhuis worden, gebonden aan één enkele drank. Door een beroep te doen op Meesterstoker Cédric Heymans, Mathieu Van den Briel en Jasper De Coene, drie van zijn trouwe luitenants die voor zijn brouwerijgroep hadden gewerkt, koos Moortgat voor een ambachtelijke, reactieve en creatieve visie op de kunst van het distilleren.

De distilleerderij Dada Chapel is in de eerste plaats een esthetische belevenis. In 2008 kocht Michel Moortgat, CEO van Duvel, het Hotel Vanden Meersche, een monumentaal pand in het historisch centrum van Gent. De baas van de brouwerijgroep uit Puurs wilde een bestemming voor een visueel hoogtepunt van het erfgoed: de prachtige kapel gelegen aan het einde van de rechtervleugel.

“De slogan ’In Odd We Trust’ verraadt dat men hier van het ongewone houdt”

Het tastbare bewijs van deze keuze is de prachtige installatie van het Duitse merk Carl – twee kolomstills en twee zogenaamde potstills. Ze leent zich bijzonder goed voor een flexibele productie. Hiermee worden experimentele batches en snelle koerswijzigingen mogelijk gemaakt. Die keuze wordt onderstreept met de slogan ’In Odd We Trust’, niet minder dan een geloofsbelijdenis ten gunste van al wat ongewoon en onverwacht is. “Het was aanvankelijk niet ons plan om wodka te maken, want we vonden dat een te neutrale alcohol. Maar de gelegenheid maakt de dief en toen we zagen dat er een overschot was van biologische aardappelen, dachten we eraan die kaart te trekken”, legt Mathieu Van den Briel uit.

“We wilden een product dat op rum lijkt zonder suikerriet te importeren”

Het team besloot om drie ton aardappelen te kopen bij een boer in Temse. De eerste pogingen waren, zacht uitgedrukt, zeer ambachtelijk, in die mate dat de brouwers de aardappelen eigenhandig door een vermaler voor cider haalden. Vervolgens maakten ze er een soort vloeibare puree van die ze met biergist, natuurlijk van Duvel, lieten vergisten.

Dankzij hun directe contacten in de Gentse food- en cocktailscène, konden de makers van de Dada Chapel daarna rekenen op vooraanstaande bartenders en chefs om hun creaties verder te ontwikkelen.

Naast de wodka heeft het team ook een moutwijn gesigneerd, een distillaat van granen, dat momenteel rust in houten vaten in de kapel. De herkomst van de tientallen vaten (van Amerikaanse, Franse of Limousin-eik – elk met een eigen toast) maakt het mogelijk om na drie jaar de benaming ‘whisky’ te claimen.

 

Er is ook een een Belgische ‘rum’, Brhum, op basis van suikerbieten. Een echte rum die naam waardig moet normaal gemaakt worden door het fermenteren en distilleren van het sap van suikerriet, of van melasse. “We wilden een product maken dat vergelijkbaar is met rum, zonder suikerriet te importeren”, legt Mathieu Van den Briel uit.

Voor de aardappelwodka heeft Dada Chapel een passend proefritueel bedacht, met wat geraspte nootmuskaat over een shotje. De bedoeling daarvan is de gastronomische ervaring van aardappelpuree op te roepen.

Zin in een heerlijke cocktail met Potato Vodka?