Bubbels op de grens

Het bruist in Henegouwen

Bedrijf

Domaine du Chant d’Éole

Product

Mousserende wijn volgens traditionele methode

Ligging

Grand’Route, 58
7040 Quévy-le-Grand

Hubert Ewbank de Wespin: “Sinds de lancering, goed tien jaar geleden, is ons wijnavontuur blijven groeien, en geeft het een flinke duw aan het imago van de Belgische wijn.”

Het zou dan gaan over een productie van zo’n 500.000 flessen per jaar op een oppervlakte van 42 hectare. (De huidige productie is ongeveer 150.000 flessen op 30 hectare.)
De eerste oogst gebeurde in 2013, op tien hectare en de eerste flessen Chant d’Éole kwamen in 2015 op de markt. Maar het project dateert al van 2009.

Niets kan de opgang van het Domaine du Chant d’Éole stoppen. Sinds de lancering, goed tien jaar geleden, is dit ambitieuze wijnavontuur blijven groeien en geeft het een flinke duw aan het imago van de Belgische wijn. Het doel is om tegen 2027-2028 de grootste wijngaard van België te worden.

‘Wij hebben een zeer langetermijnvisie’

Hubert Ewbank de Wespin, een van de oprichters: “Mijn neef Louis Ewbank en ik werden benaderd door een producent uit de Champagnestreek die van ons drie hectare grond wilde kopen. Wij weigerden, maar omdat zijn project om wijn te maken ons verleidde, stelden we een samenwerking voor. Die verliep zeer positief, maar onlangs hebben we de aandelen teruggekocht, met name om een nieuwe investeringsfase in te zetten. We hebben een visie op zeer lange termijn.”

 

‘Ondanks de jeugd van de wijnstokken, was de feedback van in het begin zeer positief’

Waarom prospecteren in deze hoek van Henegouwen, vlak bij de Franse grens? Omdat je, bij het scannen van Quévy en de omgeving op Google Earth, niet naast de witte vlekken kunt kijken die de aanwezigheid verraden van een kalkachtige bodem, vergelijkbaar met die van de Côte des Blancs, het puikje van de Champagne-wijngaarden. Bovendien zijn de gronden van de Ewbanks gunstig gelegen op een zuidwestgerichte helling, met windcorridors die cruciaal zijn voor het drogen van de wijnstokken op een bodem die regelmatig regen krijgt.

Wanneer je al die elementen bij elkaar optelt, lijkt wijnproductie hier evident.
In plaats van een karakterloze structuur naast de percelen neer te poten, planden de eigenaars een eigentijdse wijnmakerij, met een restaurant en een terras dat uitkijkt over het landschap, een winkel en evenementenruimtes. Binnenkort zal de oppervlakte verdrievoudigen.
Om dat alles tot stand te brengen, omringden ze zich met grote namen, zoals Fabrice Werhung, gerenommeerd consultant-oenoloog, en Franck Mazy, bekend om zijn betrokkenheid bij het landgoed van Jacques Selosse, een topnaam in Champagne.

“Vanaf het eerste jaar en ondanks de jonge leeftijd van de wijnstokken, was de feedback zeer positief. 2014 was een goed jaar, 2015 een gemiddeld oogstjaar, 2016 en 2017 waren slecht, 2018, 2019 en 2020 uitzonderlijk, 2021 niet super, door meeldauw”, somt Hubert Ewbank op.

Ondanks deze ups en downs hebben de volgens de traditionele methode geproduceerde mousserende wijnen – Brut, Brut Prestige en Rosé Brut –, die beantwoorden aan het uitgebreide lastenboek van champagnewijnen, talloze prijzen gewonnen. Zo was er de hoogste onderscheiding in mousserende wijnen bij het Concours Mondial de Bruxelles van 2019, gehouden in Zwitserland, voor meer dan 900 andere mousserende wijnen en champagnes. Het was de eerste keer in 26 jaar dat de titel niet naar een wijn uit Champagne ging. Deze bekroning zette de boel in vuur en vlam en maakt dat vandaag zo’n veertig sterrenrestaurants in het land de belletjes van Chant d’Éole op de kaart zetten.

Zin in een cocktail met Chant d’Eole bubbels?