Gezonde sapjes
Een extra dosis vitamines
Misuko, Urban Juicery & Healthy Food
Sappen en plantaardige melk
Sint Denijsstraat 120
1190 Brussel (Vorst)

De twee vrienden smeedden het ijzer terwijl het heet was, en begonnen te testen, eerst met de huishoudelijke slowjuicer. โDe keukens van onze ouders veranderden in laboratoria. Het was de moeite waard, want sommige recepten staken er echt bovenuitโ, vervolgt Jonas De Boeck. โWe experimenteerden met ingrediรซnten die op dat moment niet zo bekend waren, zoals spirulina. We hebben veel onderzoek gedaan naar het fenomeen โjuicenโ en we merkten dat er verschillende types waren. We hebben dan beslist om te focussen op โlekker gezondโโ.
Achter Misuko, een merk dat in 2016 werd gelanceerd, gaan twee partners schuil, Fernando Zabala en Jonas De Boeck. โWe hadden een online startup voor de verkoop van kunstโ, legt Zabala uit, โmaar we kwamen op een punt dat we ons wilden omscholen. Ik sportte veel en wilde graag overstappen op voeding. Mijn partner was met vakantie op Saint-Barthรฉlemy en aan de telefoon vertelde hij me hoe populair allerlei sapjes op dit Caribische eiland waren. Het kriebelde.โ
โIn het begin hebben we een paar nachtjes doorgebracht met persenโ


De volgende stap was een verpakking te ontwerpen en het product te presenteren in een winkel. Bingo! Er was belangstelling voor de verschillende creaties, op kop de โSpirulinaโ, gemaakt van appel, gember en spirulina. Veel meer aanmoediging had het duo niet nodig om ervoor te gaan. โAl snel hadden we een twintigtal klanten, waaronder de delicatessenzaak Robโ, vertelt Fernando Zabala. Het enige probleem was dat de productie gebeurde met een degelijke, maar bescheiden Jazzmax, een koudperssysteem dat geen warmte genereert, zodat de nutriรซnten behouden blijven maar dat heel veel handwerk vergt. In den beginne hebben we enkele nachtjes doorgewerkt om alles te persenโ, bevestigt De Boeck.

โIn het seizoen werken we samen met lokale biologische producentenโ
In 2017 verhuisde Misuko naar een atelier in Etterbeek en schaften ze een grotere pers aan. Een derde persoon kwam hen bijstaan. โAan de notie โlekker gezondโ hebben we โwelzijn door voedingโ toegevoegd. Op dat moment is onze โHarry’s shotโ geboren, een creatie op basis van gember-kurkuma-peper, verrijkt met wortel en citroenโ, legt Fernando Zabala uit. Het assortiment won nog aan kracht met de komst van groene sappen en plantaardige melkdranken op basis van noten.


Vandaag heeft Misuko negen werknemers en is het gevestigd in een groot gebouw in Vorst โ 1.600 vierkante meter, waarvan het een deel onderverhuurd.
Het bedrijf heeft ook een plaats veroverd in de niche van het periodieke vasten. โEen detox van 2 ร 3 dagen met uitsluitend sappen zet het lichaam op pauze en voorkomt dat gifstoffen zich ophopen. Het sap fungeert dan als leverancier van calorieรซn en vitaminesโ, legt Zabala uit.
Deze nieuwe niche zette de twee ondernemers aan om zich via een webwinkel rechtstreeks tot de klanten te richten, en dat gekoppeld aan een krachtig bezorgsysteem. Er zijn ongeveer twintig referenties van ultravers sap (4 dagen houdbaar) โ met uitzondering van het โHarryโs shotโ en een selderijkuur die koud gepasteuriseerd worden via een hogedrukcilinder.
Op de site worden de verschillende creaties volledig transparant geafficheerd. Elk sap wordt geleverd met een gedetailleerde lijst van de ingrediรซnten. Bijvoorbeeld de โMarleyโ die komkommer (39%), peer (26%), venkel (16%), rode biet (13%), citroen (2%) en gember (2%) combineert. Bedrijfsgeheimen zijn er niet.
Waar komen de basisingrediรซnten vandaan? De Boeck: โWe werken met honderd verschillende ingrediรซnten. In het seizoen halen we die meestal bij Belgische biokwekers. Daarbuiten zijn we genoodzaakt verder te kijken, en we hebben daartoe een groot netwerk ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor exotisch fruit, zoals ananas, kurkuma, vanille of gember.โ



