Gezonde frisdrank

Limonadesiroop op basis van vers fruit

Bedrijf

Limonade Mirabel

Product

Limonadesiroop

Ligging

Kasteelstraat 73
9620 Zottegem

Annelies Pede en Igor Van Herzeele: het creatieve duo van Mirabel.

“Igor is kunstenaar van opleiding, terwijl ik meer een knutselaar ben, maar in de keuken is het net omgekeerd. Dan word ik de kunstenaar”, gniffelt Annelies. “In de keuken kun je bijzonder creatief zijn. Zelf ontdekte ik die passie pas vrij laat toen ik in avondschool kookles volgde. De klik was er meteen en ik startte met een foodtruck in bijberoep.”

Met lokale fruitsoorten en kruiden verrassende limonadesiropen maken, dat is het doel van Annelies Pede en partner in crime Igor Van Herzeele. Vanuit Zottegem brouwen ze in hun bedrijfje Mirabel sinds 2019 unieke smaakcombinaties, die een gezond alternatief bieden voor de meeste limonades.

“Meer dan drie ingrediëntsoorten zitten er niet in onze siroop: vers fruit, specerijen of kruiden en ongeraffineerde rietsuiker”

Het idee voor limonade komt oorspronkelijk van Annelies’ zus, Katrien. “Zij zocht voor haar kinderen een alternatief voor Fanta. De mirabellenboom in haar tuin bezorgde haar de inspiratie om op zoek te gaan naar een recept voor limonadesiroop. Die basis vond ze dan weer in een recept voor mirabellenconfituur. Gewoon via Google en helaas geen eeuwenoud recept dat doorgegeven werd van grootmoeder op dochter”, lacht Igor. “Wegens tijdgebrek hield Katrien het limonade brouwen voor bekeken, maar wij stonden te popelen om het project van haar over te nemen. Ik was al een tijdje uitgekeken op mijn job en ik wilde graag iets van mezelf uit de grond stampen.”

“Overal snuffel ik aan en proef ik van. We proberen zo veel mogelijk met lokale producten te werken

Intussen bestaat Mirabel limonade twee jaar en is de lokale limonadesiroop verkrijgbaar in tal van hippe koffiebars. Zelfs bartenders en chefs zoals Benoit De Witte werken er graag mee in hun bereidingen.

“Zowel in alcoholische als non-alcoholische drankjes werkt onze limonade wonderwel. En hij is lekker, zowel warm als koud”, verklapt Annelies. “Daardoor is die erg veelzijdig. Ik probeer vanuit mijn kokservaring telkens op zoek te gaan naar unieke combinaties. Ik doe overal inspiratie op: op reis, op restaurant of in mijn eigen tuin. Overal snuffel ik aan en proef ik van. We proberen zo veel mogelijk met lokale producten te werken. De mirabellen komen nog steeds uit de tuin van mijn zus, appelen en peren komen uit een fruitgaard nog geen 700 meter hier vandaan. De kruiden telen we dan weer zelf. En voor exotische producten zoals citroen, doen we een beroep op een lokale verdeler. Het belangrijkste is dat we een klik hebben met de mensen met wie we samenwerken.”

Het brouwen zelf laat Annelies dan weer over aan Igor. “Aangezien we alles ambachtelijk doen, is dat veel te zwaar sleurwerk voor mij”, lacht ze. Omdat Mirabel limonade geen bewaarmiddelen gebruikt, werkt het duo in batches van maximum 20 liter. Het brouwproces neemt ongeveer drie uur tijd in beslag en doorgaans heeft Mirabel drie vaste en drie seizoensgebonden limonadesiropen in het aanbod. “De populaire durven al eens terugkomen, maar we verrassen ook graag met nieuwe smaken. Dat houdt het spannend”, knipoogt Annelies.

 

“Sinds kort persen de mensen van de Mobiele Fruitpers ons fruit. Normaliter ontkook of ontsap je vruchten, een bijzonder arbeidsintensief werk waar je niet echt een verschil in kunt maken. Nu kunnen we ons meer focussen op de receptuur. Het sap mengen we met specerijen en ongeraffineerde rietsuiker. Meer dan drie ingrediëntsoorten zitten er dus niet in onze siroop. Die koken we vervolgens op en bottelen we op 85 °C. Zo is het eindproduct meteen gepasteuriseerd”, verduidelijkt Igor.

 

“Het leukst vind ik de afwisseling en het feit dat je iets maakt waar je honderd procent achter staat. Hier kan ik mijn creativiteit volledig in botvieren, zoals met het ontwerp van het logo, maar ook het handenwerk geeft me veel voldoening”, zegt Igor. Maar in het begin kon het ook wel eens spannend zijn. “Zo wisten we bijvoorbeeld niet dat we accijnzen moesten betalen omdat er rietsuiker in onze siroop zit. Dat nieuws gooide onze financiële planning eventjes overhoop”, vertelt Annelies. “Maar ook daar leer je uit. En zo’n hobbelig parcours wordt des te leuker wanneer je ’s avonds met de hand etiketten op je flessen zelfgemaakte siroop kleeft, terwijl je rustig een filmpje aan het kijken bent in de living. Dat is dus mijn job. Fantastisch, toch?”

Wil je een lekker recept combineren met de limonadesiroop van Mirabel?