BERLOUMI
Kaas op de rooster
- 1 pakje Berloumi
- 4 dikke sneden roggebrood
Voor de caponata:
- 150 g walnoten (van hun harde schil ontdaan)
- 2 aubergines, in blokjes gesneden
- 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
- 2 stengels witte selder, in stukjes gesneden
- ½ bussel lente-ui, fijngesneden
- 2 teentjes look, fijngehakt of geperst
- 100 g tomatenpuree
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 30 g griessuiker
- 15 g fijngesneden verse munt
- 15 g fijngesneden platte peterselie
- 60 g zwarte rozijnen
- 60 g kappertjes, uitgelekt
- 5 ml rode wijnazijn
- 2 x 3 cl olijfolie
Caponata met gebakken Berloumi
Caponata, een zoetzure auberginesalade, is een Siciliaanse klassieker. Wij vervangen de pijnboonpitten door Belgische walnoten.
Bereiding:
1. Hak de walnoten grof, roerbak ze gedurende 5 minuten in olijfolie en haal de noten uit de pan.
2. Verwarm in dezelfde pan nieuwe olijfolie en bak de blokjes aubergine in 10 minuten tot ze bruin kleuren en gaar zijn. Voeg de blokjes paprika, witte selder, lente-ui en look toe en roerbak verder.
3. Voeg de tomatenpuree, de kaneel, griessuiker, munt en platte peterselie toe en laat kort meebakken.Â
4. Voeg de zwarte rozijnen en de kappertjes toe. Meng goed en blus met de rode wijnazijn. Laat zachtjes sudderen. Als de saus te dik wordt, voeg je een beetje water toe, maar je moet vermijden dat het een soep wordt. Voeg als laatste de gebakken walnoten opnieuw toe en laat de caponata afkoelen.
5. Snijd de Berloumi in schijven en bak ze aan beide kanten lichtjes bruin.
6. Serveer de caponata op een dikke snede getoast roggebrood en werk af met de gebakken Berloumi.
WAAR TE KOOP?
Berloumi is te koop bij Delhaize, Colruyt, Okay en Spar, en in veel lokale (eet)winkels.
BerloumiBio vind je in de meeste biowinkels en bij Bio-Planet.