Vlaamse kombuchabrouwerij

Gezond, authentiek en lekker

Bedrijf

Brouwerij Ferm Kombucha

Product

Kombucha

Wouter stamt af uit een gezin van restaurateurs en zelf was hij twaalf jaar aan de slag in een restaurant. Rond 2010 mondde zijn interesse in gezonde voeding en fermenteren uit in enkele experimenten met kefir en kombucha. Vijf jaar later stopte hij met het restaurantleven om zich volledig te kunnen focussen op gezonde voeding, workshops en fermenteren. In 2016 bundelde hij dit op een plek in Gent: Cult. Wouter bood restaurants een waardig alcoholvrij alternatief. Meer en meer chefs kwamen er mee in contact, maar een hype zoals in de States was het totaal nog niet.

Kombucha. Hoort u het in Keulen donderen? Kombucha is een drankje op basis van gefermenteerde thee en kent zijn oorsprong in het verre Azië. Het heeft gezonde eigenschappen, is natuurlijk en alcoholvrij. Hoewel het lange tijd enkel door een nichepubliek gedronken werd, kent het de laatste jaren een steile opmars. Getuige daarvan: Ferm Kombucha. Het project van Wouter Vandeguchte en Pascal Déotte. Hun verhaal leest als zit je op een sneltrein.

“De combinatie van natuurlijk, gezond en lekker maakt dit tot een heerlijk alcoholvrij drankje”

Twee jaar lang werd er op een kleinschalige manier gewerkt, gebrouwen en gebotteld. Pascal versterkte het team en vanuit zijn ervaring als koerier kende hij veel mensen. Er werd intens samengewerkt met het foodlab PROEF. Cult Kombucha kwam op de kaart van restaurants zoals O’YO in Gent en de trein ging sneller en sneller. De naam werd veranderd naar Ferm Kombucha. Om te kunnen uitbreiden, werd er uitgeweken naar Brugge, waar ze in zee gingen met een maatwerkbedrijf. “We kozen nu ook voor blikjes, omdat die duurzamer zijn dan al die flesjes die telkens weggegooid worden”, aldus Wouter. Het volume steeg zienderogen, er kwam personeel bij en de drankjes werden nu ook gepasteuriseerd. Zo kregen ze een stabiele kombucha.

“We willen kombucha toegankelijk maken voor Jan Modaal en een oprecht lekker alcoholvrij alternatief zijn voor cola en andere frisdranken in de horeca”

Die stabiliteit is belangrijk, want kombucha wordt gemaakt door fermentatie en dus door levendige bacteriën. Hierdoor is het drankje onderhevig aan veranderingen. Het bestaat uit een basis van groene en zwarte thee. Dit bevat namelijk veel stikstof, wat ideaal is voor het fermentatieproces. Rietsuiker wordt toegevoegd en wat oude kombucha wordt als starter toegevoegd. “Ik werk trouwens nog altijd met een verre afstammeling van mijn eerste tien liter kombucha, jaren geleden”, zegt Wouter trots.  Pascal en Wouter ontdekten dat “de beruchte zwam” eigenlijk niet nodig is. Na 10 tot 30 dagen is het drankje voldoende gefermenteerd en worden de suikers eerst in alcohol en daarna in zuren omgezet. Natuurlijke smaken worden dan toegevoegd en uiteindelijk wordt het gebotteld. Zo krijg je een drankje dat gevarieerd en niet mierzoet is.

Door die extra smaken krijg je bovendien niet alleen een kombucha die gezond en alcoholvrij is, maar ook nog eens lekker en smaakvol. Dit is wat hun product uniek maakt. Het is bovendien bio, artisanaal en van Vlaamse bodem. Met gemiddeld 10.000 liter per maand, 120.000 liter per jaar, enkele verdelers in het buitenland is het duidelijk: Ferm Kombucha is en wil verder een vaste speler worden in binnen- en buitenland. 

Ga aan de slag met deze kombucha en maak eens een alcoholvrije cocktail.