De lente in een fles

Aperitief op basis van vlier uit de Vlaamse Ardennen

Bedrijf

RoomeR

Product

Vlierbloesemaperitief

Ligging

 

“Gedurende een week of drie verzamelen we dan ongeveer 1.400 kilo bloesems. Daarnaast kopen we ook nog een deel vlierbloemen bij bioboerderij Purfruit. Daarmee hebben we voldoende voor een jaar productie.”

Het einde van mei en het begin van juni zijn elk jaar hoogdagen voor vlierbloesembrouwer Jeroen Michels. Samen met zijn familie en een grote groep plukkers gaat de brouwer in die periode doorheen de Vlaamse Ardennen op zoek naar vlierbloesemschermen. Wat begon als een experiment in de kelder is uitgegroeid tot een klein atelier met computergestuurde citernes: Jeroen Michels leeft al bijna 30 jaar op het ritme van de vlierbloesempluk.

Het typische aroma van vlier - één van de meest markante geuren van de lente - is delicaat en vluchtig.

RoomeR brengt elk jaar ongeveer 75.000 flessen van 50 centiliter aperitiefdrank op de markt. Het aperitief is een mengeling van vlier met kruiden en alcohol. Het recept ontwikkelde Jeroen Michels ruim 30 jaar geleden, al experimenterend in de kelder van zijn grootmoeder. “Toen ik vijftien was, studeerde ik biotechniek en was ik gefascineerd door wat we geleerd hadden over het gistingsproces. Eerst maakte ik van mijn kamer een labo, maar daarna verhuisde ik naar de zolder van mémé Maria, mijn grootmoeder. Samen met mijn broer hadden we daar veel plaats om vanalles te proberen. We palmden er ook de kelder in. Daar lieten we onze drankjes gisten in dame-jeannes, die grote glazen bolle flessen. We experimenteerden er met berkenwijn, maar we hebben ook ooit geprobeerd om van rijst saké te maken.”

“Dat we nog heel ambachtelijk werken, met échte bloempjes in de fles, daar ben ik toch wel trots op”

Van al die experimenten bleek de alcoholische versie van de vlierbloesemlimonade die Jeroen van van zijn mémé had leren maken, het meest in de smaak te vallen. Die oerversie van wat nu RoomeR is, brouwde hij de jaren daarna louter als hobby, voor vrienden en familie. Tijdens de week was hij maatschappelijk werker, in het weekend gelegenheidsbrouwer. Pas op zijn 29ste, in 2004, werd Jeroen brouwer in bijberoep. Dat deed hij vanuit een garage in Gent, met een inox melktank die hij van een boer had overgenomen.

Nu, 15 jaar later, brouwt Jeroen nog altijd op dezelfde manier als toen. Ondertussen verhuisde hij wel naar een ruimer atelier aan de overkant van de straat en is de melktank vervangen door drie grote citernes van 7.000 liter. De schaalvergroting betekent niet dat RoomeR nu een industrieel product is, legt Jeroen uit. Bij de industriële productie worden natuurlijke smaakstoffen soms vervangen door artificiële en dat is bij RoomeR nog altijd niet het geval. “Zelf geplukte vlierbloesem is nog altijd de basis van onze drank.”

Na de pluk gaan medewerkers aan de slag om de bloesems vrij van ongedierte te krijgen. Dat doen ze door de bloemen te zeven. Die bewerking levert ook de fijne bloempjes op die later in de flessen belanden. “Spoelen met water doen we liever niet”, zegt Jeroen, “omdat je op die manier ook een deel van het aroma wegspoelt.”

Tijdens de gedwongen rust van de coronacrisis bedacht Jeroen ook een niet-alcoholische toepassing voor de bloesems. Met vlierbloesemsiroop en citroensap maakt hij de limonade Vlieronade. Die laat hij afvullen bij een extern bedrijf.

Maar het bottelen van RoomeR gebeurt nog altijd in het eigen atelier in Gent. “Dat is niet evident”, zegt Jeroen. “We schakelen dan zo’n 16 externe medewerkers in. Ook mijn moeder doet dan mee. Zij stopt met een pincet vlierbloempjes in de flessen. Dat we nog heel ambachtelijk werken, met échte bloempjes in de fles, daar ben ik toch wel trots op.”

Wil je een lekkere cocktail maken met RoomeR?