Duizend-en-een-nacht ijs
Betoverende smaken uit Perzië
Voor Setareh Pourjavan zijn het de smaken uit haar jeugd, de smaken van haar moeders keuken. Ze was drie toen ze met haar ouders uit Iran naar België kwam. “Moderne ouders”, vertelt ze, “cool en trendy, ze leidden een echt jetset leven”.
Enkele onverwacht warme voorjaarsdagen zorgden meteen voor een overrompeling aan de toonbank van Milad Ijs in Antwerpen. Geen gewone ijsjes, maar parfums die regelrecht uit het Midden-Oosten komen: rozenwater, saffraan, kardemom en pistache.
"Mijn recept combineert een minimum aan suiker met een maximum aan vet van volle melk."
Terwijl haar moeder eigenlijk niet van koken hield – maar het wel goed kon – werd het voor Setareh later de ideale hobby ter afleiding van het dagelijkse leven. Zo begon ze, naast haar baan bij een techbedrijf, Perzische feestmalen te organiseren. Eerst voor vrienden, later voor vrienden van vrienden. Corona maakte daar noodgedwongen een eind aan, maar bij Setareh bleef het knagen, ze wilde iets culinairs doen. En het zou verwijzen naar haar Iraanse achtergrond.
Zo kiemde het idee om roomijs te maken met de typische smaken van haar vaderland. “Tijdens de eerste lockdown heb ik het thuis geprobeerd, met succes. Toen is het idee ontstaan om een ijsmerk te lanceren.” Ze volgde een spoedcursus ijsbereiding bij de Belgische tak van de Italiaanse Gelato University, en trok een streep onder haar vaste baan. “De start was spannend: ik had al vaker ideeën gehad voor een culinair project, maar nu was het menens.
“Het ijs met rozenwater en saffraan is een hommage aan mijn moeder”
De opening viel net voor de feestdagen: mijn ijs leek me bijzonder genoeg om als feestelijk dessert op de feesttafel te zetten. Het bleek een goede gok, want zowel met Kerstmis als met Nieuwjaar was het volledig uitverkocht.”
Als je niet weet wat je je moet voorstellen bij roomijs uit het Midden-Oosten, denk dan aan de combinatie van rozenwater en saffraan, yoghurtijs met granaatappel, tahinijs met krokante stukjes chocolade. “Ik hou niet van te zoet ijs: mijn recept combineert nu een minimum aan suiker met een maximum aan vet van volle melk voor een romig ijs dat wegsmelt op je tong. Het basisijs hou ik bewust subtiel genoeg zodat de smaakmakers zoals sesam, lavendel en pistache kunnen schitteren.”
Aanvankelijk bood ze haar ijs enkel aan in halve-literdozen om thuis te degusteren, maar met de lente opende ze de ijssalon waar je ook schepijs op een hoorntje kunt krijgen. “Ons spektakelstuk zal het pistache-altaar zijn”, lacht Setareh. Zo noemt ze het meubel waar de ijsjes zullen omhuld worden met een korstje van felgroene pistachenoten. “Ik zag het voor het eerst in het Libanese ijssalon Bachir in Parijs. Het ziet er prachtig uit én het is overheerlijk!”
Intussen heeft ze een extra diepvriezer moeten kopen omdat de productie in enkele maanden is verdubbeld., zegt ze heel beslist. “Ook wil ik graag gepersonaliseerd ijs maken voor restaurants met Midden-Oosterse keuken. Geef me nog even de tijd, ik ben zeker dat het lukt.” (lacht)