Echte koffie

Duurzaam, toegankelijk en lekker

Bedrijf

Microbranderij Agostini

Product

Koffie

Ligging

Zandstraat 111a
9200 Dendermonde (Appels)

Het begint voor Stijn Vandenberghe bij het kiezen van de juiste trader, die transparant werkt, maar ook een correcte prijs betaalt aan zijn boeren.

Hier bevindt zich het heiligdom van Stijn Vandenberghe: microbranderij Agostini. De naam ‘Agostini’ is een vrije Italiaanse vertaling van ‘Stijn’ en tevens een verwijzing naar de inspirerende Italiaanse koffiecultuur.

De ochtendzon schijnt binnen in een voormalige stoomkamer van een oude zeepfabriek en geeft de bakstenen en multiplex muren een warme gloed. Het pronkstuk van de ruimte is een zwarte Giesen brander. In de hoek van de ruimte liggen enkele grote jutezakken. De geur is heerlijk indringend. De geur van koffie. Goede koffie. Echte koffie.

“Bij Agostini houden we het bewust klein en zuiver”

Voor het ontstaan keren we terug naar begin 2019. Na gedurende jaren in de automobielsector gewerkt te hebben gaf Stijn zijn carrière een nieuwe wending. “De komst van een derde kindje (een ‘nakomertje’) deed me nadenken over waar ik naartoe wou”, aldus Stijn. Hij stapte uit de ratrace en volgde zijn passie. Koffie was altijd al een enorme fascinatie en het idee rijpte al een jaar of vijf. De koffiemicrobe was er dus al lang.

Stijn ging cursussen volgen, las boeken, bekeek Youtube video’s, bezocht verschillende branderijen en koffiezaken en praatte met veel mensen uit de sector. Het resultaat : een microkoffiebranderij met een eigen verhaal. Bewust kleinschalig en bewust zonder personeel, maar met een eigen identiteit, smaakprofiel en stijl. “Ik wil niet meer terug naar de hectiek en de compromissen van mijn vorige loopbaan en hou het dus bewust klein en zuiver”, verklaart Stijn vastberaden.

“Als ik aan het branden ben, zit ik in mijn ‘happy bubble’”

Koffie branden is een ambacht op zich, maar het proces begint al in het land van herkomst. Rode koffiebessen worden daar geplukt en ter plaatse gedroogd in of uit schil. Via traders geraken de bonen tot in België. Stijn onderstreept het belang van de juiste traders te kennen.

Stijn importeert enkel ‘specialty coffee’, bonen die zeer kwalitatief zijn en een hoge puntenscore halen. Afhankelijk van het gewenste eindproduct wordt er voor het branden eerst geblend. ‘Cuppen’ ofwel ‘branden, grof malen, mengen met water’ is de manier om de kwaliteit van de bonen of blend in te schatten.

Per keer kan hij 6 kg bonen roosteren. Via de methode van “slow roasting” worden de bonen 10 à 13 minuten gebrand rond de 200°C. Door iets meer tijd te nemen, verhoogt de kwaliteit en de intensiteit van de smaak. Zes kilo gedroogde bonen resulteert trouwens in 5 kg gebrande bonen. Die worden vervolgens snel gekoeld om dan ofwel verpakt ofwel gemalen te worden. De blends dragen trouwens de (lichtjes aangepaste) namen van zijn drie kinderen. Een mooie referentie naar het feit dat de familie een cruciale rol speelt in het Agostini verhaal.

 

Agostini wil zich dus onderscheiden door zeer goede bonen te gebruiken– vaak bio en faitrade. Zonder compromis wil hij authentieke en toegankelijke koffie maken. Ook duurzaamheid is een belangrijke troef. Het begint voor Stijn bij het kiezen van de juiste trader, die transparant werkt, maar ook een correcte prijs betaalt aan zijn boeren. Verder blijft Stijn in zijn afzetmarkt ook hoofdzakelijk bewust zeer lokaal. Binnenkort gebeurt het grootste deel van die leveringen trouwens met een elektrische bakfiets om ook op die manier de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

“Koffie branden verveelt me nooit. Het is elke keer een magisch proces waar je steeds meer bijleert, meer voeling krijgt en de uitdaging aangaat om een elegante, consistente en karakteristieke smaak uit de boontjes te puren. Als ik aan het branden ben, zit ik in mijn ‘happy bubble’, lacht Stijn.

Een koffie past ’s morgens, ’s middags of ’s avonds. Stijn drinkt liefst een espresso zwart, maar probeer het ook in deze heerlijke iced coffee.