Gemberbier op Brusselse wijze

Bieren en frisdranken recht van de fermentatie

Bedrijf

L’Annexe

Product

Limonade, bier

Ligging

Metaalstraat, 19
1060 Brussel

Grégoire Berthon en Maxime Lagrillière maken samen een carrièreswitch en kiezen voor het brouwen van limonades en bieren op basis van een natuurlijke fermentatie.

Hun lokalen zijn sinds 2017 te vinden in Sint-Gillis, waar houten vaten in een voormalige garage zowel een esthetisch als functioneel element vormen, omdat ze isolerend werken.
Het is hier dat een astrofysicus (Maxime) en een manager die in de mode heeft gewerkt (Grégoire) plannen begonnen te smeden.

De Indische loopeend, ook flesseneend genaamd, staat altijd rechtop en lijkt klaar om te gaan galopperen. Geen wonder dus dat Grégoire Berthon (42) en Maxime Lagrillière (42), twee gepassioneerde trailrunners, haar kozen voor hun logo. De twee besloten een gezamenlijk project te lanceren na een race van 100 kilometer in de Sahara, en besloten om de dubbele beeltenis van de vogel af te beelden op de flessen die hun opslagplaats verlaten.

“We hebben samen marathons gelopen, dat creëert onwrikbare verbindingen”

“In het begin vonden we het leuk om als amateurs bier te brouwen”, vertelt Maxime. “Daarna liepen we samen marathons, wat een onverbreekbare band creëerde. Omdat we professioneel allebei op een kruispunt stonden, besloten we samen een nieuw avontuur aan te gaan.”

Hun interesse ging naar gisten, in het bijzonder naar de ‘seizoensgebonden’ gist die het grootste deel vormt van het assortiment van deze fermentatie-brouwerij. “We waren op zoek naar een product dat de vrouw van Grégoire, die geen alcohol drinkt, zou plezieren. Ouderwetse limonaderecepten leverden ons inspiratie. Het idee was om te werken met gisten die in de producten zelf zitten.

“Het idee was om te werken met gisten die in de producten zelf zitten”

Zo wordt de gist die we gebruiken voor de natuurlijk sprankelende vlierbessenlimonade aangetroffen op de bloemen van deze struik, die bloeit in mei-juni. Hetzelfde geldt voor de gember in gemberbier, een populaire drank in het assortiment, waarmee L’Annexe een ‘gingerbug’, of gemberdesem, creëert die nodig is om de fermentatie op gang te brengen.

Maxime legt uit: “Omdat de gisten net iets te discreet op de wortels aanwezig zijn, moeten we de natuur een handje helpen door ze te concentreren met behulp van een ‘bug’. Hij is het die het bruisen op gang zal brengen en een alcoholvolume zal creëren van minder dan 0,5%.”

Grégoire bevestigt: “Het zijn unieke producten die we maken. De meeste limonades bestaan uit bruisend water met aroma’s. Wij gebruiken echt natuurlijke grondstoffen.” In totaal werkt een team van vijf mensen aan de verschillende creaties, goed voor zo’n 9.000 liter per maand, met het label biologische landbouw.

 

De natuurlijk mousserende drankjes van L’Annexe vallen uiteen in twee categorieën. Vooreerst zijn er de seizoensproducten, zoals de vlierbloesem, rabarber, mispels en kweeperen. Daarnaast worden het hele jaar door vier vaste referenties geproduceerd: gember, framboos-munt, bosbes en tonic.

L’Annexe is niet van plan op zijn lauweren te rusten. Naast de gefermenteerde limonades en het assortiment seizoensbieren (Saison de Bruxelles, zowel amber als kruidig; Black Saison met geroosterde mout; Weizen met gemoute tarwe; Rosse Saison met bergamot; L’Union, een meer hoppig bier) zijn er verschillende nieuwe projecten, zoals fruitwijnen (kersen, wilde vlierbessen) of sake, allemaal nodig om de twee oprichters intellectueel te stimuleren.

In een pure geest van samenwerking stelt de structuur van Maxime en Grégoire haar faciliteiten ter beschikking van zogenaamde zigeunerbrouwers, zoals de bakkerij-brasserie Janine of Brewksel. Maxime: “Het idee is dat ze kunnen oefenen en hun product verbeteren tot ze de mogelijkheid hebben om op een eigen plek te beginnen. Het doorgeven van vakmanschap is iets wat ons na aan het hart ligt.”

Zin in een cocktail met gemberbier van L’Annexe? Ontdek het recept hier.