Ambachtelijke witte pensen
Traditionele worsten met verrassende smaken
- 4 witte pensen ‘Bertrand’ (Belgische witte pens met gedroogd witloof en dragon)
- 4 wortelen in julienne gesneden
- 2 stengels wit van prei, in julienne gesneden
- 4 stengels selder, in kleine stukken gesneden
- 1 kg krielaardappelen
- Boter
- 1 l groentebouillon
- Verse dragon, fijngehakt
- Verse krulpeterselie, fijngehakt
- 2,5 dl room
- Handvol trostomaatjes
- Olijfolie
- Peper en zout
Gentse waterzooi met witte pens ‘Bertrand'
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 140°C.
Leg de trostomaatjes in een ovenschotel, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet de tomaatjes gedurende 30 à 40 minuten in de oven.
Meng alle in julienne gesneden groenten (wortel, prei en selder) en snij de krielaardappelen in twee gelijke helften.
Stoof de groenten en de aardappelen aan in boter.
Laat de witte pensen gedurende 2 minuten meestoven, haal ze dan uit de pan en zet ze apart.
Voeg de bouillon toe aan de groenten en laat ongeveer 20 minuten op laag vuur garen. Voeg, als de aardappelen bijna gaar zijn, de fijngesneden dragon en ¼ van de room toe. Voeg de witte pensen terug toe en laat nog 5 minuten zachtjes verder garen (niet koken).
Meng de eidooier met de overgebleven room in een apart kommetje en voeg deze liaison toe op het moment dat je het gerecht wil serveren. Meng de liaison doorheen de soep. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de ‘waterzooi’ in een diep bord. Werk af met enkele trostomaatjes en gehakte peterselie.
Waar zijn de pensen van Monsieur Boudin te koop?
In enkele Delhaize-winkels in Deinze, Gent en Merelbeke. Ze zijn ook verkrijgbaar op de Gentse Lousbergmarkt en in de Gentse stadstuinwinkel Akker & Ambacht. Online via brochette.be.