Brouwen met inspraak
Elke week een nieuw bier
Brussels Beer Project
Creatieve bieren
Antoine Dansaertstraat 188
1000 Brussel

ย
Het is moeilijk voor te stellen dat zich op nummer 188 van de Antoine Dansaertstraat een brouwerij bevindt. Dat is nochtans sinds 2015 het geval: daar heeft Brussels Beer Project immers zijn intrek genomen. Zoals de term โProjectโ aangeeft, steunt dit avontuur vooral op een concept. Het werd bedacht door de tandem die de โcraft beer-revolutieโ ontdekte via een Erasmus-uitwisseling in Canada.
Met Brussels Beer Project vegen Olivier De Brauwere (37 jaar) en Sรฉbastien Morvan (37 jaar) alle clichรฉs van tafel die aan het imago van Belgisch bier kleven. Met een flinke dosis creativiteit en als aanhangers van participatieve economie zijn ze erin geslaagd een brouwerij op poten te zetten in het hartje van de hoofdstad. Merci, zegt Brussel.
โVoor ons zit het verkennen van nieuwe smaken in het DNA van Belgisch bierโ


De Brauwere en Morvan wilden er snel bij zijn. Het probleem is echter dat het opzetten van een brouwerij veel kapitaal vergt. Om hun droom waar te maken, deden ze een beroep op participatieve economie en riepen ze crowdfunders op via een ondersteuningscampagne. En het werkte. Op korte tijd bracht het duo 1.200 participanten samen. Vandaag zijn dat er al 4.400. Die kunnen zich vinden in de voorgestelde deal, nl. een jaarlijkse bijdrage van 180 euro in ruil voor onder meer een jaarpakket van 12 bieren.

โWe maken er een punt van om niet generaties lang hetzelfde product te makenโ
In de prachtige ruimte van 400 mยฒ op een boogscheut van het kanaal (binnenkort wordt een tweede productiesite in Anderlecht ingehuldigd) staan โde 24 tapkranen netjes op een rij te wachten om het gerst- en hoppenat te laten stromen.


Slogans aan de muur zoals โHallo 21e eeuw, vaarwel middeleeuwenโ of โVerlaat nu de abdijโ laten er geen twijfel over bestaan dat hier gebroken is met de traditionele manier van bier brouwen. โWij denken dat het verkennen van nieuwe smaken in het DNA van Belgisch bier zit, niet een mechanische herhaling van het verledenโ, verdedigt Sรฉbastien Morvan de aanpak van BBP.
Want een aparte aanpak is het: het assortiment is gebaseerd op ongebreidelde creativiteit en gebruik van atypische grondstoffen, zoals tonkaboon, Jonagold-appel, oudbakken brood of chipotle-peper. โPer jaar creรซren we ongeveer 50 verschillende bierenโ, bevestigt Olivier De Brauwere. Dat is bijna een nieuwigheid per week.


Als er al verschillende verklaringen zijn voor het succes, dan is รฉรฉn idee fundamenteel: dat van co-creatie. Morvan legt uit: โAl onze recepten worden voorgelegd aan de gemeenschap, die beslist welk product wordt geproduceerd. Een โbier van de weekโ kan een โbier van de maandโ worden dat, als het erg populair is, mogelijk wordt opgenomen in het vaste assortiment. Maar dit proces verloopt in twee richtingen: terwijl er nieuwe bieren verschijnen, verdwijnen er andere. Als onze getrouwen er genoeg van krijgen, stoppen we met de productie, dat is een darwinistische evolutie. In tegenstelling tot veel andere brouwerijen zijn we er niet trots op dat we generaties lang dezelfde producten maken.โ

De nieuwste creatie? Een Imperial Stout met 9,3% alcohol. Het bijzondere is dat hij wordt gemaakt door een van de meesterbrouwers, David Santos, die dankzij een technisch hoogstandje erin slaagde om pastรฉis de nata toe te voegen aan het bierwort (200 per hectoliter). Pastรฉis? U leest het goed, het zijn inderdaad deze Portugese gebakjes die worden gebakken in de beroemdste Brusselse zaak, Forcado.
Het oordeel van de proeverij was: een ronde โsweet stoutโ die tonen van bladerdeeg en zelfs van banketbakkersroom naar boven haalt. Kortom, een biertje waar je van kunt genieten als dessert.
Is dit een kortstondig succes of blijvend fortuin? Dat zal de gemeenschap uitmaken.



