Patisserie vrij van lactose of gluten

Koekjes, taarten, chocolade, speculaaspasta, …

Bedrijf

Beccaria

Product

Patisserie

Ligging

Rechtstraat 164
9080 Lochristi

Peter Stevens: "Voeding verandert en er komt meer aandacht voor glutenvrije producten."

Sinds een jaar of acht is Beccaria tevens de naam van het project van Peter Stevens en zijn echtgenote Liliya. Na een opleiding brood en banket (Ter Groene Poorte) en verschillende jaren in een klassieke bakkerij begonnen ze met dit project. De aanleiding? De vraag van een vriend of hij niet aan de slag wou gaan met glutenvrije alternatieven. Zijn kind had coeliakie en glutenvrije producten waren toen nog een zeldzaamheid.

Vraagje voor de quiz-fanaten: welke Italiaan gaf het begrip gluten een naam? Beccaria. Cesare Beccaria was een Italiaans politicus en filosoof die eind 18de eeuw de eerste analyse van bloem maakte en zo gluten ontdekte.

“Ik put er energie uit om mensen gelukkig te maken. Dat ze we weer kunnen genieten, zoals vroeger. Producten moeten zoveel mogelijk het klassieke benaderen”

Zo begon een periode van intensief testen, ontdekken en de markt van alternatieven voor bloemsoorten leren kennen. Het doel van Peter was en is duidelijk: zoveel mogelijk het originele en klassieke benaderen en dit op een ambachtelijke en authentieke manier. “Ik put er energie uit om mensen gelukkig te maken. Dat ze we weer kunnen genieten, zoals vroeger”, aldus Peter. Zo kreeg hij onlangs de reactie dat het vijf jaar geleden was dat iemand zo een lekkere eclair gegeten had. Lactosevrij, glutenvrij en sojavrij, maar wel authentiek én lekker.

“Als je iets maakt met passie, kan je het beter uitleggen. Dan weet je wat erin zit”

Het traject was allesbehalve eenvoudig. Gluten zorgt voor de elasticiteit van deeg en dus moet je een waardig alternatief vinden. Bij elk product ligt dit anders en soms moet één klassieke bloem vervangen worden door zes andere ingrediënten. Het mag dan ook niet verbazen dat Peter en Liliya jarenlang getest en geprobeerd hebben. “Op peperkoek hebben we twee jaar gewerkt om het vervolgens voor te leggen aan het peperkoekenbegrip Vondelmolen. Enkel zo waren we zeker dat het de originele smaak kan benaderen”, zegt Peter.

Het concept slaat aan. Zeker de laatste jaren merkt Peter een enorme stijging. Voeding verandert en er komt meer aandacht voor glutenvrije producten. Wat begon met enkele koekjes, mondde na al die jaren uit in een gamma van 80 à 90 producten. Het gluten- en lactosevrije aanbod werd uitgebreid met een suiker- en sojavrij gamma. Er kwamen taartjes bij zoals eclairs, miserables en citroentartelettes. Om soja- en lactosevrij te kunnen werken maken ze nu ook hun eigen chocolade. Van scratch. Met echte cacaobonen. Ook koffiekoeken en verschillende soorten brood behoren nu tot het aanbod.

De toppers zijn niet toevallig de speculaaspasta, de choco bisous, de bokkenpootjes en de princesskoeken. Deze laatste zijn speculaaskoekjes met chocolade en karamel. Hun producten vind je over heel het land bij bakkers, natuurwinkels en rechtstreeks bij hen.

En de ambitie van Beccaria? Met enkele producten internationaal gaan en zich verder blijven onderscheiden door unieke, glutenvrije en ambachtelijke producten.

De creaties van Peter zijn lekker bij de koffie, thee of het ontbijt, maar gebruik ze ook eens in een heerlijk dessert