Dubbel verkwikkende soepen
Neen aan verspilling, ja aan werkgelegenheid
enVie Atelier
Soep
Slachthuizen van Anderlecht
Ropsy-Chaudronstraat 24
1070 Anderlecht
In Londen deed ze ervaring op bij een cateringbedrijf dat werkte met daklozen, waarna ze haar man volgde naar België. Ze nam zich voor om hier een eigen project op poten te zetten.
De dubbele vaststelling dat jaarlijks ongeveer een derde van alle verse groenten verspild wordt, en dat veel mensen in langdurige werkloosheid belanden, leidde haar in 2018 tot de oprichting van enVie Atelier, met vijf stichtende leden.
De Engelse Naomi Smith (34) woonde lange tijd in Canada, waar ze internationale ontwikkeling studeerde. Tijdens haar opleiding geraakte ze gefascineerd door Muhammad Yunus, de beroemde winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2006. De Bengaalse econoom sprak haar natuurlijk aan met zijn systeem van microkredieten, maar vooral de sociale economie fascineerde de jonge vrouw, een concept dat in het Westen nog vaak als tegenstrijdig wordt ervaren.
“4000 liter soep betekent meer dan 2000 kg geredde groenten”
De jonge onderneemster kreeg steun van belangrijke partners: McCain, Randstad Group en Colruyt Group. Ook REO Veiling stapte mee in het avontuur, een coöperatie van duizend Belgische boeren. Die laatste bleek een essentiële schakel in het initiatief. “Voor alle duidelijkheid: wij kopen de basisproducten aan, het gaat niet om giften. Voor ons is het belangrijk dat ook de boeren meeprofiteren van dit systeem”, legt Naomi uit.
Een andere partner die enVie sinds het begin ondersteunt, is de Belgische Federatie van Voedselbanken, die zicht heeft op het terrein en op de noden van de meest kansarmen.
“Economische, sociale en milieuproblematiek vallen hier samen”
Op de vraag naar mogelijke tegenspraak tussen streven naar groei en sociaalecologische impact antwoordt Naomi Smith resoluut: “Als je echt de wereld wilt veranderen, moet je bedrijven veranderen, in plaats van ze te demoniseren. We moeten samenwerken. Ons doel is om een aanzienlijke impact te hebben op zowel de werkgelegenheid als de voedselverspilling. Als we met enVie het gedrag van een klant als Colruyt mee in de richting van duurzaamheid kunnen sturen, openen zich enorme perspectieven.”
Het bedrijf verkoopt 2.000 à 4.000 liter soep per week, een volume dat de onderneming winstgevend maakt. “4000 liter soep betekent dat er meer dan 2000 kg groenten wordt verwerkt, groenten die normaal gesproken zouden worden weggegooid”, zegt productiemanager Marion Loba.
“We beseffen terdege dat we hiermee het afvalprobleem niet volledig gaan oplossen”, vervolgt Naomi Smith. “Het belang van enVie is ook om het onevenwicht tussen vraag en aanbod te onderstrepen, dat besef moet bij ons permanent aanwezig zijn.”
De soepen van enVie Atelier (tomaat-basilicum, courgette-roomkaas, prei-aardappel en … een gazpacho voor volgende zomer) zijn gegarandeerd zonder bewaarmiddelen bereid met verse groenten en ze worden gepasteuriseerd-gesteriliseerd volgens het principe van de snelkookpan (autoclaaf). Ariane Molderez, verantwoordelijk voor ontwikkeling en human resources, benadrukt: “Naast het feit dat veel voedingsstoffen behouden blijven, zijn onze soepen anderhalf jaar houdbaar, waardoor we ook echt met seizoensgroenten kunnen werken.”
De vestiging in Anderlecht op de site van de Slachthuizen kan verwondering wekken, geeft ze toe: “Het is een beetje een paradox, omdat we vegetarisch produceren op een typische vleessite, maar we wilden midden in een buurt met hoge werkloosheid zitten. Onze soep wordt gemaakt door mensen die hun job zijn kwijtgeraakt, of die in hun zoektocht naar werk werden belemmerd. Na een opleiding van een jaar zijn ze met de steun van Randstad klaar om een baan of een project voor de toekomst te vinden.”
Mathis Haroutinian, productiemedewerker en mentor van de nieuwe rekruten, bevestigt: “Deze ervaring opende voor mij de deur naar de arbeidswereld, toen ik weinig ervaring en geen opleiding had. Bovendien is mijn werk in overeenstemming met mijn sociale en ecologische waarden.”