Brouwen als yoga

Ambachtelijke bieren met smaak

Bedrijf

Brouwerij Buvens

Product

Artisanale bieren

Ligging

Industriepark 6
3290 Diest

Op het moment dat we binnenspringen is hij net bezig met het malen van zijn mout. Er staat hem een lange werkdag te wachten, maar dit deert hem niet. Het brouwen is zijn yoga, zijn moment van rust in de week, een tegengewicht voor de stress en hectiek die een familiebedrijf runnen met zich meebrengt. Het is die dag enkel Franky en zijn brouwinstallatie.

Achterin het industriepark van Webbekom (Diest) ligt Buvens NV. Al decennialang is het in ons land één van de referenties op het vlak van wild en gevogelte. In het gedeelte waar vroeger fazanten en konijnen gevild werden, huist nu Brouwerij Buvens. Dit is het project van Franky Buvens, zoon van de eigenaar van de wildfirma.

“Brouwen is voor mij yoga. Elke week mijn moment van rust na alle hectiek in het bedrijf”

Het begon, zoals bij veel kleine lokale brouwers, ergens in een kelder onder kameraden. In het geval van Franky Buvens was het de kelder van wijlen Jos Verluyten. Jos zijn rouwkaartje kreeg een prominente plek in de brouwerij. Als ode en herinnering aan de man die hem ‘de truken van de foor’ leerde.

Na een jaar of tien van hobby brouwen zette Franky de stap naar het professioneel brouwen. In het deel waar vroeger gevogelte gepluimd werd, waren alle voorzieningen aanwezig zoals een katrolsysteem, isolatie, FAVV-goedkeuring, plaats, etc. Het initiatief bleek al snel een succes. Hierdoor moest de brouwketel van 250 liter al snel vervangen worden door eentje van 1000 liter.

“Goed bier wordt goed gedronken”

Elke week brouwt Franky. Het gemalen mout gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Vervolgens wordt er gefilterd. De filterkuip staat op hoogte, waardoor de granen als natuurlijk filterbed functioneren. Dit wordt gekoeld in een platenfilter en gaat dan richting de vergistingstank. Hiervoor gebruikt Franky iets speciaals. Geen inox vaten, maar kunststof eieren. Die zorgen voor een iets andere smaak en zijn ook handig in onderhoud.

Na een week moet het bier drie weken lageren, waardoor de stofdeeltjes zakken en je een helder bier krijgt. Tenslotte wordt het bier gebotteld en wordt er nog wat eindgist toegevoegd. De gebruikte gist stamt af van een combinatie van verschillende giststammen. Na jaren van brouwen heeft Franky zo zijn eigen gistmengeling.

Momenteel beschikt Brouwerij Buvens naast enkele ‘etiketbieren’ over vier vaste bieren. Blondin was het eerste bier, genoemd naar zijn grootmoeder. Daarna volgde Rost (een amberkleurig bier), Brunet (een donker bier) en sinds kort ook Fiston (een bier met lokale honing). Van de Brunet werd een speciale editie gemaakt, die rijpte op Bowmore whiskyvaten. Verder gebruikt Franky voor zijn bieren echte Belgische hop. Het zijn allemaal toegankelijke bieren, die al snel hun weg vonden in het Hageland en de ruime regio rond Diest.

Ook internationaal kreeg zijn bier de nodige erkenning, want zowel Rost als Blondin behaalden verschillende medailles op de World Beer Awards in 2017, 2018 en 2019.

Op de vraag wat de toekomst brengt, moet Franky niet lang nadenken: “Ik wil gestaag verder groeien, maar wat ik echt nog eens zou willen maken is een goede kriek. Al is dat niet evident.”

Diest was vroeger een stad met tientallen brouwerijen, waarvan er nu nog maar enkele overschieten. Dankzij brouwerij Buvens kregen ze er een lokale ambachtelijke brouwerij erbij. Eentje met goede bieren. En zoals Franky zegt: “Goed bier wordt goed gedronken.”

Ga eens aan de slag met de bieren van Buvens, proef ze op een terras of verwerk ze in een gerecht.