Geitenkaasjes à la louche

Goede maatjes met spek en ham

Ingrediënten voor 4 personen

Crottin Le Larry met Gandaham, vijg en amandel

Een recept van chef Henrick Ringoir - restaurant Rooselaer, Heusden

Bereiding:

Voor de nougatine:
Rooster de amandelen op een bakplaat in de oven (doe een beetje extra voor de afwerking), ongeveer 10 min aan 180° (tot lichtbruin).

Doe de suiker en glucose in een steelpannetje met dikke bodem en verhit tot 170°C (karamel), spatel er 100 g geroosterde amandelen onder en stort uit op bakpapier (of siliconematje). Wanneer de karamel lichtjes vast wordt, rol hem dun uit tussen twee vellen bakpapier. Doe dit snel voor hij te hard wordt! Steek er rondjes uit en hou ze opzij.

Voor de gevulde vijg:
Verwarm de oven voor op 200°C.

Was de vijgen en snijd ze in kruisvorm in. Let erop dat je ze niet geheel doormidden snijdt, maar ongeveer tot twee derde van de vijg.

Trek voorzichtig de vijgen iets open, waardoor de geitenkaas er gemakkelijker in past.

Roer de crottin los met een beetje acaciahoning, verdeel gelijkmatig over de vijgen en wikkel een plak Gandaham om het geheel tot ongeveer de helft vanaf de onderkant.

De ham moet helemaal rondom de vijgen gewikkeld worden. Gebruik dus waar nodig meer dan 1 plak ham. Leg de vijgen op een bakplaat met bakpapier en schuif ze in de oven.

Laat ongeveer 6-7 minuten bakken.

Afwerking:
Bestrooi de warme vijgen met amandelschilfers, peper, zout. Plaats ze op het rondje nougatine en werk af met enkele takjes verse kruiden en/of lavendel.

Waar is de geitenkaas van Le Larry te koop?

De geitenkaasjes van Le Larry vind je o.a. in de supermarkten van Delhaize, Colruyt en Carrefour.