Vurige pastis uit Luik

Anijs aan de Maas

Bedrijf

Les Vintrépides/Noblesse

Product

Pastis

Ligging

En Neuvice 29
4000 Luik

van links naar rechts: Laurence, Edouard, Roberto en Guillaume.

Roberto Fernandez van Vintrépides (31) en Laurence Dupont (31) zijn jonge mensen die niet stil kunnen zitten. Sinds 2016, het jaar dat ze hun krachten bundelden, rijgen ze de projecten aan elkaar: import van natuurlijke wijnen, lancering van een biologisch biermerk, een stedelijke wijnmakerij, opening van een kelder en zelfs de ontwikkeling van een pittige saus.

Pastis Ardent is een biologische Belgische pastis, het resultaat van een samenwerking tussen twee Luikse bedrijven: Vintrépides (Luik) en Maison Noblesse (Hannuit – voorheen Sprimont).

Dankzij de crowdfunding hadden we meteen ook een groep geïnteresseerden bijeen

In 2018 kreeg het duo interesse in biologische sterke drank, een branche die in ons land nog niet erg ontwikkeld was. “We voelden dat er potentieel was en via crowdfunding hebben we een startkapitaal ingezameld. In twee dagen tijd hadden we een bedrag bijeen, drie keer zo groot als de 6.000 euro die we zochten. Niet alleen bleek ons project in de smaak te vallen, we hadden meteen ook een groep geïnteresseerden rondom ons samengebracht”, legt Roberto Fernandez uit, in het Frans met een licht zuiders accent uit zijn geboorteplaats Collioure.

Pas na 6 maanden en 120 tests stond het frisse anijsaperitief op punt

Eerst kwam de ‘Gin Apotek’ tot stand, in samenwerking met de Radermacher-distilleerderij van Bernard Zacharias. “Dankzij de vraag naar biologische en lokale sterke drank had ons product direct succes”, voegt Laurence Dupont toe.

Onder het merk ‘Ardent Spirits’ (Ardent verwijs naar de bijnaam van Luik: ‘la cité ardente’, de vurige stede) volgde een reeks variaties. Zes maanden later werd een ‘Rhum Ardent’ gelanceerd. In mei 2019 was het de beurt aan de ‘Pastis Ardent’ ook deze in een herkenbare apothekersfles. “Voor mij was dat een terugkeer naar mijn roots, omdat ik uit het zuiden van Frankrijk afkomstig ben”, legt Fernandez uit. “Maar het was niet mogelijk geweest zonder de juiste partners voor dit avontuur.”

Die partners vonden ze bij een ander duo, Edouard (28) en Guillaume Noblesse (31), die de leiding hebben over Noblesse 1882, een huis dat op het punt staat zijn 140-jarig bestaan te vieren. Dankzij de knowhow van dit familiebedrijf, dat de twee broers terug op de kaart zetten in 2017, is het opnieuw op het voorplan gekomen in de wereld van de sterke dranken.

De bedoeling van de twee ambachtelijke producenten is om natuurlijke en suikerarme spiritualiën op de markt te brengen. Veel belang hechten ze daarbij aan producten met een grote finesse. Dat vereist een zorgvuldige selectie van grondstoffen en leveranciers. Pas na 6 maanden en 120 tests zijn Edouard en Guillaume erin geslaagd de frisse pastis op punt te stellen die ze voor ogen hadden: een anijsaperitief dat trouw is aan het origineel, maar met dorstlessende kruidige toetsen.

In grote lijnen verloopt het productieproces als volgt: er wordt vertrokken van een biologische tarwealcohol van 96%, die 6 keer wordt gedistilleerd in Frankrijk, plus Belgisch bronwater en een mix van kruiden en specerijen. Naast de verplichte basis van anijs en zoethout bevat het aroma’s van bijvoet, kardemom, engelwortel en koriander. Het troebele aspect van de pastis komt van anethol, het pure extract van anijs, dat in contact komt met water.

Zin in een heerlijk recept met Pastis Ardent?