Lambiek en wetenschap

In de stal van een Waalse geuzesteker

Ingrediënten voor 4 personen

Gevogelte met champignons en witloof

Recept van Nicole Darchambeau uit het boek "Gueuzerie Tilquin - La bière du fourquet au fourneau”, Éd. Les Capucines, 2015.

Bereiding:

Pel de knoflook, verwijder de kiem, plet. Maak het witloof schoon, verwijder de bitterkegel aan de basis. Was onder stromend water en laat goed uitlekken. Verwarm 10 cl geuze in een wijde kookpan. Leg het witloof erin. Voeg zout, peper, knoflook en tijm toe.

Gaar het op middelhoog vuur, deksel op een kier, gedurende 20 minuten. Bestrooi met rietsuiker, kook verder op hoog vuur, zonder deksel om het witloof te smoren.

Maak de champignons schoon, was ze onder stromend water, laat ze goed uitlekken en snij ze in plakjes. Pel de ui, hak fijn.

Verhit 1 scheutje olijfolie in een braadpan. Smelt daarin de ui, zonder te laten kleuren. Voeg de champignons, peper en tijm toe. Voeg pas zout toe aan het einde van de bereiding. Voeg 10 cl geuze toe. Verhoog het vuur en laat, onafgedekt, gedurende 10 minuten inkoken. Voeg de room toe.

Laat indikken tot de saus op een houten lepel een spoor nalaat als je je vinger erdoor haalt.

Bak de kipfilets aan elke kant bruin. Voeg zout, peper en tijm toe. Blus af met 10 cl geuze en laat inkoken op hoog vuur. Serveer de kipfilets belegd met de champignons. Serveer met witloof en gebakken aardappelen, bestrooid met fijngehakte peterselie.

 

Om te variëren:

Vervang de kipfilets door kalkoen- of, voor een feestelijkere maaltijd, door fazantenborst.

Als voorgerecht kan de bereiding van de champignons geserveerd worden op toast, vergezeld van een salade

Het gestoofd witloof kan ook dienen als bijgerecht voor ander vlees.

Waar vind je de geuze van Pierre Tilquin?

De verschillende ouderwetse geuzes van Pierre Tilquin, zowel de ‘natuurlijke’ als de ‘fruitige’ met assemblages waarin 24 tot 30 procent druiven, pruimen, kruisbessen of bramen, kunnen ter plaatse worden gekocht en genoten op zaterdag tussen 10.30 uur en 13.00 uur.

Gueuzerie Tilquin, 110, Chaussée Maïeur Habils, 1430 Bierghes (Rebecq).

Verkooppunten in België:
www.gueuzerietilquin.be