Uniek brood

Desem in de bierbrouwerij

Ingrediënten voor 4 broden van 450 g.

Voor de desem

Voor de bierkorst:

Voor het deeg van het bierbrood:

Tips:

  • Neem een snede bierbrood met La Trappe kaas van kaasmaker Van Tricht.
  • Koop je desembrood liefst ongesneden, dan blijft het langer vers.

Bierbrood voor thuis

Foto: Diane Hendrikx

Bereiding van de desem:

Meng het rozijnensap en de roggebloem en laat 24 uur op kamertemperatuur staan.

Meng de Camp Remybloem en het water.

Voeg de twee bovenstaande mengelingen samen, meng nogmaals, dek af met een vaatdoek en laat 12 uur fermenteren.

Neem 300 g van het gefermenteerde mengsel af en meng deze hoeveelheid met 1 l water op 30°C en 1 kg Camp Remybloem.

Bereiding voor de bierkorst:

Meng alle ingrediënten in een kom tot een egaal papje. 

Doe er een natte handdoek over en zet voor 12 tot 24 uur in de koelkast.

Bereiding van het bierbrood:

Meng alle ingrediënten (behalve de gist) traag met de kneedarm van de keukenmixer gedurende 2 minuten.

Verhoog de snelheid van de mixer met één stap, voeg de gist toe en laat 4 minuten mengen.

Verhoog de snelheid van de mixer naar de hoogste snelheid en laat 7 minuten mengen tot de kerndeegtemperatuur van 21°C is bereikt.

Laat dit deeg afgedekt gedurende 24 uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg tien minuten voor de verwerking tot broden uit de koelkast om het deeg op kamertemperatuur te brengen.

Verdeel het deeg in stukken van 500 g en vorm het deeg rond of lang naargelang het gewenste resultaat.

Haal het deegpapje voor de bierkorst tijdig uit de koelkast en zorg dat het papje er smeuïg en egaal uit ziet. Lijkt het papje te droog, voeg er dan nog wat bier aan toe en meng tot een egaal papje.

Smeer het papje bovenop de gevormde brooddegen.

Laat 35 minuten rijzen op een warme plaats (25°C).

Bak het brooddeeg gedurende 35 minuten in een oven op 250 graden.

Tip: strooi een beetje roggebloem over het bierpapje op het brooddeeg. Dit zorgt voor een mooi opengescheurde korst na het bakken.

WAAR TE KOOP?

De broden van Kenney zijn enkel te koop in zijn winkel in de site van brouwerij De Koninck in Berchem.