Partners

Wie Cera zegt, zegt Investeren in welvaart en welzijn. Vanuit haar coöperatieve identiteit bundelt Cera, samen met haar 400.000 vennoten, de krachten om zowel een economische als een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Dat is haar missie.
Net zoals Terroir.be, stelt Cera alles in het werk om met gedrevenheid en passie haar doelen te bereiken. Daarom zet Cera graag mee haar schouders onder dit initiatief van Tony Le Duc, die op onnavolgbare wijze zijn lens richt op de culinaire ambachten en duurzame en lekkere producten, die ons land rijk is. Dit levert erg mooie foto’s op die de boeiende reportages en de heerlijke recepten op dit platform illustreren. Zo krijgen deze culinaire ambachtslui en de vruchten van hun noeste arbeid meer bekendheid bij het grote publiek waardoor het kopen bij deze lokale handelaars wordt gestimuleerd.
Ook bij Cera staat lokale verbondenheid en solidariteit op het menu en de coöperatie steunt graag Terroir.be om dit platform mee de nodige luister te geven, zodat zoveel mogelijk consumenten de weg vinden naar de culinaire ambachtslui en hun fijnproeversproducten in heel België.

Meer info over Cera?
Eén adres: www.cera.coop

Het woord ‘ambacht’ roept, net als het woord ‘gilden’, herinneringen op aan de middeleeuwen. Maar tot vandaag zijn heel veel zelfstandigen en kleine ondernemingen nog op ambachtelijke wijze bezig. Ook in Brussel, dat niet alleen onze hoofdstad is maar eveneens een van de belangrijkste historische steden in België.

In Brussel stond bijvoorbeeld de wieg van verschillende chocolatiers, bakkers of brouwers die wereldfaam zouden verwerven. Maar zelfs in minder met de stad verwante sectoren, zoals tuin- of landbouw, zijn er Brusselse ambachtslui actief. 

De jongste jaren beleeft Brussel een ambachtelijke revival dankzij een jonge generatie twintigers en dertigers, die oude ambachten aan het afstoffen en vernieuwen zijn en ze ook via de nieuwe sociale media een fris en jong elan meegeven. Die nieuwe generatie bestaat uit vaak hoog opgeleiden die vol enthousiasme een ambachtelijke bocht hebben genomen. In de meeste gevallen heeft hun activiteit weinig of niets met hun universitaire diploma’s te maken.

Dankzij de steun van het Brussels gewest aan terroir.be krijgen die oude en vernieuwde schitterende ambachten een etalage en wordt het imago van de Brusselse regio bij een breed publiek verrijkt.

Brussels minister Sven Gatz: “Met onze steun aan het project terroir.be willen we verschillende ambachten in Brussel in de kijker plaatsen. Want ook in onze hoofdstad blinken tientallen zelfstandigen en kleine ondernemers uit in een vak waarin ze producten van eigen bodem tot kunst hebben verheven, tot lekkernij hebben gebakken of tot exclusiviteit hebben geprepareerd.”

www.visit.brussels.be

40% van de reizende Europeanen vindt de lokale gastronomie van doorslaggevend belang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toerisme Vlaanderen zijn culinaire troeven inzet om onze internationale reputatie als culinaire topbestemming te versterken.

Met maar liefst 94 internationaal erkende toprestaurants behoort Vlaanderen bij de toplanden ter wereld op het gebied van eersteklas eetgelegenheden.

Het culinair vakmanschap zit verweven in onze eigenzinnige topgastronomie. En de eeuwenoude traditie krijgt nieuw leven ingeblazen door een jonge gepassioneerde generatie. Vlaanderen bulkt van smaak met een veelzijdige terroir en gidst je langsheen brouwerijen, chocolatiers, gezellige cafés en gastvrijheid aan elke tafel en toog.

Toerisme Vlaanderen organiseert voortaan jaarlijks het Flanders Food Festival. Zo vieren we niet enkel onze gastronomie via tal van horeca-initiatieven verspreid over heel Vlaanderen. We zetten ook onze fantastisch lekkere Vlaamse producten in de kijker tijdens een Open Producenten Dag.
Samen met terroir.be bieden we onze Vlaamse producenten een podium voor hun ambacht en passie.

www.toerismevlaanderen.be

Tony Le Duc is voor Knack en Le Vif Weekend geen onbekende. Tony startte in 1985 zijn carrière als foodfotograaf op onze redactie. Zijn oog voor detail, texturen en een mooie warme belichting hebben ons altijd kunnen bekoren. Zijn werk bleef niet lang onopgemerkt en hij schopte het snel tot internationaal vermaard foodfotograaf. Hij ging zich toeleggen op culinaire boeken en startte een eigen uitgeverij, hierdoor liepen onze wegen een tijdje uiteen.

Toen hij opnieuw kwam aankloppen met zijn project Terroir.be waren we bij Knack en Le Vif Weekend dan ook meteen enthousiast. Niet alleen voor zijn meesterlijke foto’s, maar ook omwille van dit bijzondere project.

Gepassioneerde lokale ambachten in de kijker zetten, is wat we bij Knack en Le Vif Weekend al ruim veertig jaar doen. Het was voor ons dan ook zo goed als onmogelijk om niet mee te stappen in een project dat diezelfde liefde voor lekkere, duurzame en lokale producten een forum wil bieden. 

Naast familiebedrijven die al generatieslang de lekkerste lokale producten produceren, zien we steeds vaker jonge ondernemers die zich opnieuw wagen aan culinaire ambachten. Daar zit de wil om duurzamer te gaan leven en produceren zeker voor iets tussen.

Dat Terroir hier mee aan de kar wil trekken door deze producenten in de kijker te zetten, kunnen we bij Knack en Le Vif Weekend alleen maar aanmoedigen. Daarom dragen we ook graag ons steentje bij door deze reportages op regelmatige basis onder de rubriek ‘Eigen Kweek / Court-Circuit ‘ in het magazine en online te brengen. Dat we hiervoor met een van de beste foodfotografen ter wereld kunnen samenwerken is mooi meegenomen!  

Ruth Goossens, hoofdredactrice Knack en Le Vif weekend (2020)