Verse tomatensaus boordevol liefde

Op basis van Belgische kerstomaten

Bedrijf

Think Tomato

Product

Verse tomatensaus

Ligging

“Ik ben gek op koken en al helemaal op tomatensaus. Ik kan uren in de keuken staan en een gerecht blijven verfijnen met allerlei kruiden, maar na de geboorte van m’n eerste zoontje Leo lukte dat nog maar zelden. Toen ik op zoek ging naar een lekkere tomatensaus kwam ik niet veel verder dan passata of industriële sauzen.” En dus bedacht Julie een kitchen hack die zou ontaarden in een heuse life hack: na wat opzoekwerk rond het steriliseren van bokalen sloot Julie zich een hele zondagnamiddag op in de keuken om voor haar gezin een voorraadje van haar eigen heerlijke tomatensaus te fabriceren.

Wat begon als een lifehack om tijd te besparen belandde op amper een jaar tijd in de keukenkast van menig tomatenafficionado. Julie D’heygere maakt bokaaltjes liefde, ofwel verse tomatensaus op basis van Belgische kerstomaten.

“Ik laat de saus urenlang sudderen tot alle aroma’s zijn vrijgekomen. Dat proef je.”

“Voor ik het wist, stond ik elke week boven een dampende pot tomatensaus en deelde ik de potjes uit aan vrienden. Na verschillende enthousiaste reacties spoorde mijn man Cedric, zelf ook een ondernemer, me aan om hier iets mee te doen. Vele mensen verklaarden me voor gek. Wie zat er nu te wachten op zelfgemaakte tomatensaus? Maar na een succesvolle kerstmarkt en een goedkeurende duim van de Boxy’s voelde ik gewoon dat ik moest springen.”

Wat volgde, was een zoektocht van een jaar naar de juiste bokalen, verpakkingen, webshop, en tomatenleverancier, het uitpluizen van de juiste houdbaarheidsdatum en alle FAVV-regels én een tweede zoontje, Nino.

“95% van mijn product bestaat uit kerstomaten. Dus moeten dat de meest smaakvolle en gezonde zijn.”

Zonder koksdiploma of ervaring in het lanceren van een voedingsproduct doorploeterde Julie alle obstakels om in november 2019 haar eerste bokaaltjes tomatensaus het wereldwijde web in te sturen.

 

“Intussen is er ook tijdens het eerste jaar enorm veel veranderd. Zo switchte ik van tomatenleverancier. Hoewel mijn eerste teler heel goed was, werd drie keer per week pendelen naar Sint-Katelijne-Waver net iets te veel van het goede. Bovendien moest ik de tomaatjes eerst allemaal spoelen voordat ik ze kon gebruiken. Bij Stoffels tomaten in Rijkevorsel vond ik een droompartner. Ze leveren niet enkel, hun tomaten zijn ook fantastisch het hele jaar door en je eet ze zo, rechtstreeks van de plant, omdat ze residuvrij zijn. Aangezien 95% van mijn product bestaat uit kerstomaten wil ik de meest smaakvolle en gezonde die er zijn. Ik wil enkel iets maken dat ik ook aan mijn kindjes zou geven.”

De andere 5% bestaat uit een heerlijke coulis op basis van sjalot, knoflook, olijfolie, peper, zout en een geheime kruidenmix. “Stilaan werd mijn keuken ook te klein. Het bereiden van de saus neemt minimum zes uur tijd in beslag en ik kon maar drie potten op mijn vuren kwijt, goed voor 175 bokalen. Soms stond ik om 3u ’s nachts op om alles tijdig klaar te hebben tegen de tijd dat de kindjes wakker werden. Want ja ‘sold out’ op de webshop, dat maakt geen deel uit van het businessplan natuurlijk. (lacht)”

Julie verkaste bijgevolg haar productie naar een grootkeuken in de buurt. Ze maakt alles nog steeds zelf en mist geen enkele stap. Maar de extra snijmachines en mensen verlichten haar werk, waardoor ze stilaan iets meer naar adem kan happen.

“Dat geeft me tijd om ook over andere dingen na te denken, zoals duurzaamheid. Zo geef ik met elk bokaaltje een leeg etiket mee, zodat je de bokaal achteraf nog voor iets anders kunt gebruiken. En zolang het kan, stop ik ook een met de hand geschreven briefje in elk postpakketje. Zo’n kleine dingen maken het persoonlijk. Het is uiteindelijk wel mijn saus, op basis van mijn recept, die ik urenlang heb laten sudderen tot alle smaken vrijkomen. Ik geloof dat mensen dat proeven. Wanneer klanten achteraf laten weten dat het de lievelingssaus van hun kinderen geworden is, voel ik me helemaal gloeien vanbinnen. Dat gevoel wil ik nooit meer kwijt.”

Wil je een lekker recept combineren met de tomatensaus van Think Tomato?