Rabarber het hele jaar door

Niet zuur, niet zoet, maar fruitig

Bedrijf

De Rabarberhoeve/Het Warandehof

                      

Product

Rabarber, confituur en afgeleide producten

Ligging

Elzendammestraat 11
8691 Gijverinkhove (Alveringem)

Paul Louwagie: “Wij organiseren onze hoeve zo dat mijn vrouw en ik het samen kunnen bolwerken, het jaar rond. Dit is een echt gezinsbedrijf.”

Bij hen staat de rabarber niet in een verloren hoek, want het is hun hoofdteelt, en met zo’n 10.000 planten zijn ze daarmee een van de enigen in ons land.

Je ziet ze soms staan in een verloren hoek van een stadstuin: grote groene bladeren boven felrode stengels. Een kind denkt er onmiddellijk een paraplu voor kabouters bij. Maar ook ‘grote mensen’ hebben met rabarber een speciale band, vertelt Pol Louwagie, die samen met zijn vrouw Katrien rabarber teelt in het West-Vlaamse Gijverinkhove. “Het roept herinneringen op van geuren en smaken bij hun oma.”

“Meer rood in de stengels betekent niet dat ze zoeter zijn.”

Is rabarber fruit of groente? Plantkundig is het een groente, maar algemeen wordt rabarber als fruit beschouwd, sinds de tijd dat voor iedereen suiker beschikbaar werd. Kinderen kregen vroeger als snoep een rauwe stengel om in suiker te dopen en op te kauwen. Maar rabarber kan ook in zoute gerechten zijn mannetje staan. In Chili wordt bijvoorbeeld een variëteit verkocht als street food, om te eten met zout of gedroogde chilipeper.

Maar wij kennen rabarber dus vooral als een zomerse zoetzure vulling van taarten, crumble, in compote of confituur.

“De confituur maakt Katrien nog altijd volgens het recept van Pols grootmoeder.”

Rabarber is een van de eerste groenten die zich roeren als de dagen beginnen te lengen. Volgens de Nederlandse eetschrijver, wijlen Johannes van Dam, breken de dikke bladknoppen met zoveel kabaal open, dat je de plant hoort groeien. “Luister, de zomer is in aantocht”, schreef hij.

Op zijn best is rabarber in het voorjaar, als de stengels dun en lichtroze zijn, maar in de Rabarberhoeve is het seizoen langer. Boer Louwagie plant namelijk verschillende variëteiten, die dan ook op verschillende tijdstippen klaar zijn om te oogsten. Zo loopt het seizoen bij hem van april tot oktober.

Hij teelt vier variëteiten: ‘Valentine’ is een lichtrode, elegante soort die alleen kan geplukt worden in het voorjaar en in het begin van de zomer. Ook ‘Frambozenrood’ heeft een lichtrode steel en wordt tot sap geperst om wijn van te maken. Katrien gebruikt bij voorkeur ‘Mikoot’ met zijn donkerrode steel, voor confituur of compote omdat het zo’n mooie roze kleur geeft aan de bereiding. Een andere variëteit is ‘Goliath’, zoals zijn naam doet vermoeden een forse plant die bestemd is voor de industrie.

“Rabarber blijft ongeveer tien jaar op het veld”, legt Louwagie uit. “In mei worden de nieuwe kleine plantjes uitgeplant, die een jaar met rust worden gelaten om wortels te vormen. Pas vanaf het tweede jaar wordt er geoogst.” In het voorjaar zit er meer rood in de stengels, maar dat betekent niet dat ze ook zoeter zijn. En ook tussen dikke en dunne stelen is er geen smaakverschil.

“Wij organiseren onze hoeve zo dat we het samen kunnen bolwerken, het jaar rond”, zegt Pol Louwagie, “dit is een echt gezinsbedrijf.” Net als hij volgde Katrien een hogere landbouwopleiding. Na enkele jaren te hebben gewerkt als voorlichters aan het provinciaal onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, begonnen ze in 1999 als zelfstandige landbouwers op hun Warandehof, met rabarber als hoofdteelt. Vanaf 2004 kwam er venkel bij, als tweede teelt.

In de loop der jaren is er een hoevewinkel bijgekomen, worden groepen ontvangen voor rondleidingen en zijn samenwerkingen opgezet met ambachtslui uit de buurt. Katrien staat aan de confituurketel, die volgens een recept van Pols grootmoeder op traditionele wijze werkt. Zo maakt ze de voorouderlijke specialiteit rabarber-abrikoosconfituur, naast de bekende combinatie met aardbeien of puur rabarber, al dan niet met vanille.

“Voor pralines, ijs, sappen en bier werken we samen met specialisten. Voor rabarberijs leveren wij bijvoorbeeld de basismousse aan, die bij De Korenhalm in Alveringem wordt gemengd met ambachtelijk hoeve-ijs.” De meest recente creatie zijn de Barbelien-pralines met rabarberganache, die worden geproduceerd bij Zokola in Krombeke. En mocht u ooit aanschuiven in het fijne restaurant De Drie Ridders, dan kunt u mogelijks rabarber van de Louwagies op uw bord aantreffen.

Wil je een recept met rabarber maken?