Experimenteren zonder extremen

Vrienden combineren microbrouwerij met een eigen café

Bedrijf

Vleesmeester Brewery

Product

Artisanale bieren

Ligging

Strijdersstraat 18
2650 Edegem

Ook de brouwerij zelf heeft een intrigerende benaming meegekregen. Welke andere brouwer vergelijkt zichzelf met een slager? Die vergelijking blijkt op een verhaal uit het beginjaar 2010 te slaan, toen de microbrouwerij niet veel meer was dan een hobbyproject van drie vrienden. “De jaren ervoor hadden we als bierliefhebbers heel veel geproefd op festivals,” zegt brouwer Kevin Thys. “En toen wilden we het zelf wel eens proberen.”

Hoogheid. Bittere Bloemen en Black Pudding. Jour de Fête en Zieke Geest. In een wedstrijd voor de origineelste biernamen zou de Vleesmeester Brewery goed scoren. Ook andere creaties van de brouwerij hebben namen die tot de verbeelding spreken. Een bruinrood bier met toetsen van karamel, pruimen en vijgen noemden ze ‘Ambtenaar op Rust’. Een op vat gerijpte versie heet dan weer ‘Zwart Schaap’, een gelegenheidsbier om de lokale handelaars te steunen kreeg de titel ‘Hamsteraar’.

“Het is zot hoeveel variatie je in bier krijgt door te spelen met hopsoorten”

Kevin ging met een eenvoudige starterskit aan de slag in zijn keuken in Boechout, bij Antwerpen. Door zelfstudie en kritisch proefwerk met de vrienden begon het hobbyproject langzaam een iets ernstiger vorm aan te nemen. Zo investeerden de kandidaat-brouwers in een schrootmolen. “Zo’n molen maalt de moutkorrels zodat het zetmeel uit de mout goed kan oplossen in water.” Maar kennissen die in de keuken langskwamen dachten dat het een vleesmolen was. “En zo is de naam van de brouwerij geboren.”

Die eerste jaren experimenteerden de Vleesmeestervrienden er lustig op los. “We hadden alle drie een voorkeur voor heel hoppige bieren, zoals IPA’s,” zegt Kevin. “Daar hebben we er heel veel van gemaakt. Het is zot hoeveel variatie je in bier krijgt door te spelen met hopsoorten.”

“We willen geen extreme brouwsels maken, maar bieren die in balans zijn”

Langzaamaan vond de microbrouwerij een eigen stijl en een groter publiek. Hun eerste echte schot in de roos brouwden ze in 2014 met Hoogheid, een amberblond bier met aroma’s van exotisch fruit. “Dat hadden we bedacht voor de lancering van de plaat van de Antwerpse metalband Your Highness, omdat de leden vrienden zijn.”

De exotische hoogheid is zo’n succes dat de kleine thuisbrouwerij het volume al snel niet meer aan kon. “Dat zie je wel meer bij microbrouwerijen,” zegt Kevin. “Veel van die brouwerijen zijn zo klein dat ze de eigenlijke bierproductie uitbesteden aan grotere, industriële brouwers. Wat ze zelf doen is in een micro-installatie een recept ontwikkelen.”

Ook vandaag nog besteden de Vleesmeesters de productie van hun Hoogheid uit aan een grotere brouwerij, net als twee andere van hun populaire bieren – Bittere Bloemen en Jour de Fête. Maar tegelijk is de keukenproductie van de drie vrienden ook vervangen door een professionele bierbrouwinstallatie met een capaciteit van 5 hectoliter. “We wilden die stap naar een grotere installatie zetten, omdat je op die manier toch wat beter kan werken,” zegt Kevin.

Via crowdfunding haalden de vrienden geld op om inox brouwketels met vier gistingstanks te kopen. Tegelijk breidde het groepje van drie uit tot een ploeg van vier, met de toetreding van Bart Struyf, de gitarist van Your Highness.

De vier vrienden hebben hun brouwketels geïnstalleerd in een voormalige pastorij in Edegem, vlak bij Boechout. De pastorij hebben ze ingericht als café, met de toepasselijke naam Hoogmis. Hier drink je bier van de Vleesmeesters of bevriende brouwers. “Met het café zorgen we zelf voor de verdeling van ons bier,” zegt Bart. “Wanneer we een proefbrouwsel maken, krijgen we ook onmiddellijk feedback, dan weten we of het de moeite loont het op grotere schaal te brouwen.”

Experimenteren doen de vrienden nog altijd graag. “Maar we willen geen extreme bieren maken,” zegt Bart. “De rode draad is nu dat ons bier niet alleen voor ons is, het moet toegankelijk en in balans zijn.” Brouwer Kevin wil daarbij ook zo veel mogelijk smaak halen uit de basisgrondstoffen, mout, hop en gist. “Je kan nu siropen kopen waarmee je bier naar mokka proeft, maar dat is niet de bedoeling.” Zo zijn de Vleesmeesters nu geïntrigeerd door ‘wilde’ bieren, bieren zoals lambiek die een spontane gisting doormaken. Een schuurtje vlakbij hun pastorie lijkt daarbij de geschikte plek om Edegemse giststammen op hun bier los te laten. Ook het rijpen op houten vaten houdt de Vleesmeesters bezig. In de kelder van de pastorie liggen vaten waar Bordeauxwijn en whisky gerijpt heeft. “Het is interessant te zien wat dat met bier doet. We hebben hier een toffe speeltuin.”

Wil je een lekker recept combineren met één van de bieren van de Vleesmeester Brewery?